Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
170 000 психари се разхождат из България
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:55 / 16.04.2011Коментари (0)223
© Blagoevgrad24.bg
Около 170 хил. са хората с психични заболявания, които се наблюдават от лекари у нас. Това съобщиха за "Новинар" от Министерството на здравеопазването (МЗ). Все още обаче няма изграден регистър на хората с подобни проблеми. "Няма как да се разбере какъв е процентът на рехоспитализациите и колко са действително обслужените пациенти", обясни д-р Владимир Сотиров, който е бивш председател на Софийското психиатрично общество.

"Няма разработен и интегриран в системата за управление и отчетност на клиниките стандартизиран софтуер, който да позволява извършване на валидни анализи и проследяване на пътя на пациентите", допълни д-р Сотиров. По думите му основен аргумент, който блокирал изграждането на регистър, е конфиденциалността на информацията. "Липсата на единен регистър не може да се оправдае с етични аргументи. Особено когато става въпрос за регистър на лицата с тежки психични разстройства и свързани с тях поведенчески прояви, с които застрашават здравето и живота на околните", смята д-р Сотиров.

Той напомня, че така или иначе регистри съществуват и сега - всяка болница има база данни, в която се събират и съхраняват лични данни за обслужените пациенти, здравната каса събира лични данни, лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ използват софтуер, чрез който също се регистрира и обработва всеки контакт с пациент, като списък с обслужените по реда на задължителното здравно осигуряване пациенти с множество лични данни ежемесечно се изпраща до районната здравноосигурителна каса и т.н. "Не съществува обаче управленска практика тези цифри да бъдат анализирани.

Здравната администрация в лицето на МЗ не изследва процесите в системата на медицинско обслужване на хората с психични разстройства. В България не се публикуват аналитични доклади, които да дават информация за процесите и тенденциите в системата", алармира д-р Сотиров. Според него няма изгледи в следващите няколко години такъв регистър да бъде изграден. През тази година ще започне изграждането на интегрирана информационна система със средства от ЕС, част от която е и създаването на този регистър, успокоиха обаче от МЗ.

Източник: в. "Новинар"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: