30 млн. лв. годишно е оборотът от приключенски туризъм у нас | ||||||
| ||||||
Освен с фермерството алтернативният туризъм може да е свързан и с управлението на къща за гости, летене с парапланери, каране на колело, яздене, а през зимата и ходене със снегоходки и возене с шейни. Част от приключенския туризъм са и рафтингът, катеренето и екопреходите за наблюдение на видове. Туристите не отиват на почивка, а на преживяване и опит, коментира Попйорданов. И уточни, че за почивка отиват на морето, където си лягат на плажа и нищо не правят. Нашите посетители избират преживяването, имат контакт с природата, който е загубен и е осъзната нужда, посочи още той. По данни на асоциацията около 30-32 млн. лв. годишно са приходите от приключенски туризъм у нас. А в световен мащаб приключенският туризъм генерира 320-330 млрд. долара за година. Около 60-65 на сто от приходите остават в местния бизнес, каза Попйорданов. Той е категоричен, че този вид туризъм е начин да се развиват малките и средните предприемачи и общности. Експертът твърди, че у нас мястото и възможностите му не се разбират от местните администрации. Той добави, че единствената брошура за приключенски туризъм е на Столичната община. От браншовата организация планират до края на годната да се направят по-точни данни за посрещнатите гости. Към момента може да се каже, че къщите за гости с 12-18 легла имат целогодишна заетост от 80-85%, съобщи още Попйорданов. Това, което се търси, са по-лесните дейности, обясни Гергана Николова, представител за Източна Европа в Международната асоциация за приключенски туризъм. По думите й 90% от хората търсят разходка в планината, кулинарно преживяване и оставане сред природата. Сред предпочитаните дестинации за приключенски туризъм у нас е Врачанският Балкан. Той е на час и половина път от София, а там са най-големите скали за катерене в България, обясни експертът. И допълни, че има и уникална система от пещери, както и фермери, животновъдство и др. Нова интересна дестинация е парк Беласица, много интересно място, което е близо до границата с Македония и Гърция, каза Попйорданов. Едно от различните неща там е автентичната кухня. Източник: Монитор |
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg