Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
39% от тийнейджърите влизат в забранени сайтове
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:30 / 08.02.2011Коментари (0)287
© Blagoevgrad24.bg
Процентът на децата на възраст между 14 и 19 години, които са получили съобщение от непознат по интернет през 2011 г. нараства (75% в сравнение с 63% през 2010 г.). По-малко са тези подрастващи, които са отговорили (37% в сравнение с 46% през 2010 г.). Това показва проучване на "Майкрософт", проведено сред 11 европейски държави относно онлайн безопасността на тийнейджърите.

10% от тийнейджърите, които са получавали съобщения от непознати в интернет, са били изплашени от съобщението, а 11% - притеснени. 18% обаче казват, че в интернет не се притесняват да споделят тайни, които не биха казали извън онлайн среда. 23% от тийнейджърите нямат нищо против да станат приятели с възрастни в интернет - нещо, което не биха направили извън мрежата. 67% заявяват, че се е случвало да изтрият линковете от сайтове, които посещават, за да ги прикрият от родителите си. 17% казват, че винаги изтриват линковете след като приключат работата си в интернет. 39% от тях влизат в интернет сайтове и играят игри, за които не биха получили одобрение от родителите си. 44% от тийнейджърите са излъгали поне веднъж относно възрастта си докато говорят с непознат в интернет.

Същевременно повечето родители предприемат действия за предотвратяване на достъпа на децата си до сайтове със съдържание за възрастни - 69%. Повече от една трета (36%) обаче открито признават, че не следят действията на децата си в интернет и не следят каква информация споделят там. 87% са разговаряли с децата си относно потенциалните онлайн опасности, което е по-висок процент от родителите, които са разговаряли с децата си на сексуална тематика - 74%. Висок е процентът на родителите, които смятат, че провеждането на разговор с децата им относно тяхната онлайн безопасност е еднакво важно или по-важно от провеждане на разговор на сексуална тематика - 91%. 65% от тях са сигурни, че децата им предприемат нужните предпазни мерки с оглед информацията, която споделят онлайн. А 44% от родителите не знаят дали децата им използват опциите за ограничаване на видимостта на информацията, която споделят в профилите си в социалните мрежи.

8 февруари е световният Ден за безопасен интернет. У нас той се провежда за шести път. По този повод у нас ученици и студенти от Асоциация Български Детски и Младежки Парламент организираха дискусия, посветена на безопасния интернет и отговорно поведение в онлайн среда.

"Не се бях замисляла колко сериозно е станало влиянието на Интернет върху нас и какви опасности крие", каза Елена Николчова, член на УС и координатор на АБДМП. "В момента активно се борим за повишаване информираността сред младите в България, като организираме редовни срещи в училищата. Когато чуеш от своите връстници и приятели за опасностите в мрежата, възприемаш нещата по-лесно", смята девойката.

"Динамичният живот онлайн и социалните мрежи отдавна са част от ежедневието ни. Възможността да сме постоянно в контакт с приятелите ни и да споделяме онлайн всичко с тях е много ценна, но в същото време проблемът с безопасността в Интернет става все по-актуален. Повечето родители започват да осъзнават, че наистина е важно да разговарят с децата си относно потенциалните опасности, които мрежата крие. Целта на нашата кампания не е да поучава, а да стимулира диалога между тийнейджърите, искаме да ги насърчим да говорят и споделят помежду си, както и с родителите си", отбеляза Георги Ранделов, изпълнителен директор на "Майкрософт България".

Световният Ден за безопасен интернет се чества в над 65 страни по света и дава повод за обществен диалог по темите за безопасно поведение в онлайн пространството. В днешно време родителите имат повод да се притесняват не само за това къде и с кого са техните деца и какво правят, но и за живота, който децата им водят в интернет - с кого общуват, какви сайтове посещават, споделят ли и доколко лична информация.

Тази година общоевропейската информационна кампания за онлайн безопасност, преминава под мотото "Това не е просто игра, това е твоят живот". Целта е да се подчертае, че границата между виртуално и реално понякога е твърде крехка, че качването на видео материали и снимки в интернет, игрите и общуването с непознати могат да са забавни, но в същото време е необходимо да се обръща внимание и на рисковете, защото последиците могат да имат сериозно отражение в реалния живот.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: