Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
5 куршума слагат край на тормоз за апартамент
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:10 / 19.04.2011Коментари (0)243
© Blagoevgrad24.bg
Трима мъже, единият нашарен с татуировки, се возят в лек автомобил "Субару". На 100-ина метра от разклона за софийското село Челопечене откъм задната седалка проехтяват изстрели.

"Какво се майтапите, бе", подскача Стоян Иванов, който седи отпред вдясно. Не успява да се обърне, защото шофьорът Любомир Кръстев пада като отсечен върху дясното му рамо. От гърлото му излиза глухо хриптене, по лицето се стича кръв. Прострелян е с 5 курушума - единият в главата, другите - в гърдите и корема.

"Карай, че ще те гръмна и теб. Ще ти пръсна черепа", казва му Васко Георгиев-Петела, който седи отзад. Той опира дулото на пистолета си в шията на Стоян и го хваща здраво за яката. Мъжът е смаян, но оцелява с наранено око.

Кошмарният спомен от 18 февруари 2010 г. ще му остане за цял живот. Наскоро Софийският градски съд реши, че той трябва да получи 10 000 лв. обезщетение за преживените страдания и стрес.

Петела бе осъден за убийството на Кръстев на 10 години затвор при първоначален строг режим, а за закана за убийство на Иванов - на 1 година зад решетките.

14 месеца след кървавата сцена в субаруто Петела признава, че е виновен.

"Всичко в обвинителния акт е вярно", казва той, но за първи път разкрива какво го е накарало да отнеме живота на някогашния си приятел и съдружник. Историята му е покъртителна, но доколко съдът й е дал вяра, ще стане ясно вероятно до края на месеца, когато се очакват мотивите към присъдата.

Всичко тръгнало от продължителен спор за апартамент в столичния кв. "Младост", с който убиецът и жертвата трябвало да изчистят неуредени сметки и дългове.

Петела твърди, че е бил тормозен с месеци. Стигнало се до заплахи: "Ще те вкарам в затвора, семейството ти няма да има закрила.

Жена ти е грозна, но за магистралка става, а дъщеря ти ще ми стане жена. Отделно ще те съсипя тотално, както съм го правил и досега."

С Любомир се познавали от 15-ина години. Навремето имали съвместен бизнес - първо в заведение, което обаче било обрано, после в магазин. Васил решил да почне собствен бизнес, бил автомонтьор. Поискал 2000 лв. заем от Любо, като оставил автомобил за гаранция. По-късно върнал дълга и си взел колата.

"Любо започна да ме уговаря да взема "Ауди 6" на изплащане. Взех колата, заради нея подписах запис на заповед за 25 000 лв. Любо вика: "Малко скъпа е, но ще ти помогна, ще оправя нещата", разказва Васил.

"В един момент се оказа, че няма нищо вярно в случая - поискаха си парите на деня, цялата сума. Нямаше как да я върна, започнах да я изплащам на части. Наложиха ми невероятни лихви от порядъка на 7000 лв. Имах едно място в Габрово, наследство от майка ми, прехвърлих му го с генерално пълномощно на Любомир да го продава. Това стана през януари и началото на февруари 2010 г. Мястото беше много по-скъпо от това, което имах да му давам. Папката с документи остана у него", разказва Петела.

След време Любомир му казал, че имотът не му трябва, но не върнал документите. Казал, че ще останат при него като залог. Започнал да го причаква пред блока и да пита: "Здравей, как си, добре ли си, а, добре, айде, чао". Изгорял един от складовете му и той започнал да подозира, че това е дело на Петела.

"Постоянно ме тормозеше по телефона. Искаше от мен неща, които просто са невъзможни - чичо ми да припише апартамента на мен, а аз да му го дам на него. Чичо ми е алкохолик и Любо вика: "До 2 години ще го умориш и ще ми припишеш апартамента".

На свое име Васил нямал нищо. Чичото пък не разполагал с нотариален акт. За да се извади такъв документ, трябвало да се платят над 10 000 лв.

задължения към общината. Като не се разбрали за апартамента, тормозът продължил. Любомир се появявал ту в работата, ту в дома на Васил, който започнал да се крие. Не си вдигал телефона. Излизал в 4 часа сутринта и спял пред блока във фолксваген, който взел от приятел.

"Седях преоблечен в други дрехи и гледах как да не направи нещо на дъщеря ми. Това беше единственото, което ме притесняваше. В един от тези дни той ме намери. Дойдоха със Стоян. Спряха зад мене, за да не мога да мръдна", разказва Петела.

Любомир почукал на прозореца. Казал: "Имаш два варианта - или да си тръгнеш сега, който ще е по-лошият, или идваш с мен. Утре отиваме при нотариус."

Петела трябвало да подпише декларация, че до 2 години ще му прехвърли апартамента на чичо си. За да се отърве, той започнал да обяснява, че няма лична карта.

После всичко се случва като в тягостен филм. Любомир, Васил и Стоян потеглят с лекия автомобил субару, за да търсят документите. Мотаят се няколко часа, обикалят паркинги и офиси. След половинчасов разговор с Любомир Петела разбира, че "90% от бизнеса му" е били провалени от приятеля му. През 2007 г. бил запален сервиз за шибидахи на ул. "Цариградска", а в деня на убийството Любо признал: "Аз запалих сервиза. Единственото, за което ме беше яд, беше за кучето вътре."

Петела не издържал и накрая посегнал към оръжието. Стрелял към 18 ч и заплашил Стоян.

"Каза - тази дебела свиня какво си мислеше - че е безсмъртен. Свали му ланците и гривната", обяснява по-късно Стоян. По нареждане на Петела той вади батериите от мобилните телефони и ги хвърля на земята.

"Направи обратен завой и карай, не прави глупости", предупреждава въоръженият мъж. Неспокоен е. През цялото време повтаря, че ако другият не му се подчинява или види полицаи и спре, ще го застреля. За да разбере, че не се шегува, притиска пистолета във врата на Стоян.

Колата спира на жп прелез със спуснати бариери. Пред нея има друг автомобил, а отзад - такси.

Петела хваща Стоян през врата и му нарежда да заключи вратите на колата, но в последния миг решава да слезе. Стоян решава да се възползва. Петела е стъпил с десния крак на земята, когато Стоян хваща дулото на пистолета и го издърпва.

Петела се хвърля върху него, за да си върне оръжието. Хваща го за главата, но не може да вземе пистолета. Преди да се опомни, Стоян вече тича към съседната бензиностанция на ул. "Щросмайер" 25 за помощ.

Петела изчезва, но не за дълго. След няколко часа той е разпознат и е задържан благодарение на кадри от монтираните наблизо камери.

Делото срещу него започва и свършва в рамките на няколко часа в Софийския градски съд. Обвинението се поддържа от прокурор Първолета Никова. Председател на съдебния състав е Мирослава Тодорова. Петела признава вината си и защитата му се отказва от разпити на свидетели.

Освен за убийство Петела е осъден и за държане на преработен пистолет и патрони.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: