Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
60% от 10-окласниците правят секс с презерватив, 6 млн. аборта у нас за 50 г.
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:05 / 05.04.2011Коментари (0)247
©
Спад в броя на извършените аборти у нас отчетоха от Българското дружество по акушерство и гинекология и Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве. На специална пресконференция днес бяха изнесени данни за броя на прекъснатите бременности в страната.

През последните две години броят на абортите в България е 35 000 и 37 000, а в периода 2000-2001 г. те са били между 65 000 и 70 000. Въпреки това проблемът с абортите остава изключително сериозен.

За последните пет десетилетия у нас са направени между 5 и 6 милиона аборта. Така България е загубила около 5-6 милиона деца. Проф. Стоимен Иванов, главен секретар на Българското дружество по акушерство и гинекология, определи тези цифри като "холокост".

"Става въпрос за шест милиона убити български деца със съгласието на техните родители, чрез ръцете на лекари, положили Хипократовата клетва", коментира той.

Демографската криза у нас отдавна е преминала към демографска катастрофа, заяви проф. Тодор Чернев, зам.-председател на Българското дружество по акушерство и гинекология.

От двете организации отчетоха и категоричен спад в извършваните криминални аборти в страната, като изтъкнаха, че ширещите се в публичното пространство данни за 12 000 такива случаи, са нищо повече от медийни спекулации. Специалистите поясниха, че няма как да разполагат с конкретни данни заради естеството на проблема.

От представените данни стана ясно, че много повече аборти се извършват сред млади, непълнолетни момичета, отколкото сред по-възрастни жени. Беше даден и пример с водеща болница в София, в която за изминалата година са извършени около 550 легални аборти, от които 335 на млади момичета.

По време на пресконференцията специалистите се обявиха категорично за въвеждане на сексуално обучение в училищата. Бяха изнесени и данни, според които сексуалният живот на девойките у нас започва средно на около 16 години.

Oт проучване, осъществено сред 3 000 ученика в 10 клас в елитните училища в България, става ясно, че 60% от тях се предпазват от нежелана бременност чрез презерватив, 23% не се предпазват по никакъв начин, а 12% - чрез прекъснат полов акт.

На пресконференцията беше обявен стартът на Националната анти-аборт кампания "Не оставяй живота си на случайността". Целта й е повишаване на здравната култура на младите хора в България, по-голяма осведоменост и предоставяне на надеждна и достоверна информация относно начините за предпазване.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: