Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
97 души знаели кода на алармата в склада
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:45 / 21.10.2010Коментари (0)204
"Каква охрана, каква аларма? Та те само по едно кафе не са поднесли на крадците, докато им опразват склада. Представете си, 97 души са знаели тайния код, с който се изключва сигнално-охранителната техника." Така говореха пред "Труд" гневни спецченгета, участващи в разследването на крупния обир от митнически склад на аерогара София.

"От началото на 2000 г. ПИН кодът на склада не е бил променян. Хората, които са го знаели, не са само митничари, а всякакви. За 10 г. списъкът с имена наближава 100 и още остава отворен за нови. Всички те трябва да бъдат разпитани", обясняват криминалисти.

"Изумени сме от факта, че за охраната на такова количество ценни метали се е разчитало само на охранителната система на СОД към СДВР. В същия склад има и други скъпи стоки, а камерите за видеонаблюдение не са работели от месеци. Засега ни обясняват, че са им се повредили платките. Но ще проверим дали това е вярно", подчертаха магистрати. Проверката в документите показала, че плячкосаните благородни метали не са били само тези, конфискувани при операция "Леярите" през август т. г.

"Сред откраднатите ценности има и такива, които са били задържани заради различни престъпления срещу митническия режим", обясниха магистрати. Засега те нямат намерение да изпитват с "детектора на лъжата" други освен осемте митничари от звеното, което работи в складовете. Всички те обаче издържаха с успех полиграфския тест.

"Кръгът на заподозрените е изключително широк. Проверяват се няколко версии. Водещата е, че в престъплението е участвал вътрешен човек. На този етап не можем на 100% да отхвърлим и вероятността в обира да са били замесени приближени на задържаните в ареста Леяри от Пловдив и Раковски, от които са иззети изчезналите метали. Засега разпити на началника на Агенция "Митници" Ваньо Танов и заместниците му не са наложителни", обясняват магистрати, запознати с разследването.

"Достъпът до митническия склад е бил много либерален, меко казано", каза и шефът на столичната полиция комисар Валери Йорданов пред "Дарик" радио.

В договора между митницата на летището и отдел СОД на СДВР, част от който "Труд" публикува във вторник, пише, че за всяка смяна на кода се плаща 10 лв. Полицията не дължи обезщетение, ако митничарите не са изпълнили предписанията, или когато към момента на щетата обектът не е бил включен под охрана. С други думи, дори и да има парични претенции към МВР, ченгетата нямат никакво намерение да плащат.

"Това е склад с алкохол, цигари, телевизори, компютри, телефони... Защо ли айдуците са пробивали дупка в стената. Та там изглежда е можел да влиза всеки, който си иска, и да взема каквото си

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: