Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Александър Язов: Автомобилните школи в България изкарват неподготвени шофьори
Автор: Георги Иванов 11:55 / 04.07.2024Коментари (0)409
©
Когато трябва да седнем зад волана, фокусът на внимание трябва да е напред, около нас, също така да следим и ситуацията, която е на пътя, защото България е едно място, което пътищата, знаците и ситуацията не винаги са абсолютно предвидими. Това каза в рубриката "Визия 0“ с водещ Цвети Капитанова европейският шампион по дрифт Александър Язов в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Няма нищо общо между джигитите по улиците, които просто изпускат управлението, с термин на "дрифт“, каза Цвети Капитанова, а състезателят Александър Язов допълни, че дрифтът е много сериозна спортна дисциплина. "Като всеки един автомобилен спорт и в тази дисциплина се гони съвършенството и контрола както над автомобила, така и над ситуацията, защото много често в мотоспорта не си сам на трасето. Ние по регламент караме много близо до противника, който може да е един, но може да има и повече, примерно 4, 5, 6 автомобила, които да карат на сантиметри един от друг, което нас ни прави много добри в преценката на ситуацията и преценката на партньора. Защото не всеки път караш с хора, които познаваш, не всеки път те са в кондиция – нещо, което е много близо и до ситуациите на пътя,“ обясни той.

По думите му автомобилните школи в България изкарват неподготвени шофьори, които се учат в процеса на ежедневните ситуации на пътя. За него едно от най-важните неща е умението за управление на автомобила в критична ситуация, което в школите само се споменава, но според него никой не учи младите шофьори как да реагират при такава ситуация.

Не винаги пътят в България е място, където може да спазиш на 100% закона, каза той и коментира примера с неписаното правило на софийския булевард "Цар Борис III“ да се изпреварва в дясно, тъй като шофьорите поради лошият път в дясната част на платното карат в лявата скоростна лента. "В такава ситуация държавата трябва да си оправи пътя. Но знаем, че това става много бавно и съответно не винаги е възможно. Така че в тоя участък или в тази ситуация хората трябва много да внимават.“

"Не всяко изпреварване трябва да стана на всяка цена. Това е отново нещо, което е препратка към обучението в школите, които трябва да имат основната задача да дадат тази култура кое е възможно, как се прави, къде трябва да стане. И вече задача на всеки един човек е да се замисли трябва ли на всяка цена да прескочи тези два автомобила и отново да влезе в същата колона, която няма да помръдне съществено,“ каза Александър Язов и добави, че самонадеяните изпреварвания са едни от най-честите причини за инциденти на пътя. "Времето ме научи, годините зад волана и спорта, че не трябва да бързам. Най-добре е да си оставя време и дори и да трябва да стигна някъде бързо. Не всяко изпреварване трябва да се случи сега, просто мога да изчакам,“ подчерта той.

Едно от основните правила по време на изпреварване е да имаш видимост какво се случва напред. "Хубаво е да познаваме обстановката, но не винаги това е възможно. Трябва да изпреварим по такъв начин, че да можем да се приберем и нито да притискаме човека и автомобила, които в момента изпреварваме, нито да рискуваме насрещен удар или най-вече изпреварване в сляпа зона. Т.е. винаги да имаме достатъчно видимост и да знаем в способностите на нашия автомобил,“ заключи европейският шампион по дрифт Александър Язов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Рокади в ДПС
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: