Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Алексей Жалов: Интересното е в това да си откривател, да си човек, който прави нещо, за да го сподели с останалите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:06 / 12.07.2024Коментари (0)997
©
Никой не знае колко са пещерите по света и надали скоро ще се разбере, тъй като има цели огромни пространства, в които не е стъпвал "пещерняшки крак“. Това каза Алексей Жалов – генерален секретар на Балкански спелеоложки съюз в предаването "Цветовете на България" на Радио "Фокус".

12-годишен за пръв път влиза в най-дългата пещера в България Духлата, и макар че по думите му не остава впечатлен, малко по малко се запалва по пещерите и  оттогава целият му живот е свързан със спелеологията. Ръководител на многобройни български и международни експедиции, инструктор по "Пещерно дело", спасител в пещери и пропасти, историограф на спелеологията в България Алексей Жалов е и автор на множество книги, статии, филми, изследвал над 1000 пещери както в България, така и в различни краища на света.

По думите му пещерите в България са интересни с тяхната стойност като археологически обекти и това е нещото, което ги отличава от пещерите в другите държави. Особено в последните години с намерените различни артефакти от разкопките в пещерата Козарника и Башовишки печ край село Орешец, Видинско, които говорят за наличието на култура от преди 1.5-1.6 милиона години и водят до преосмислянето на хипотезата за движението на населването на европейския континент.  

Много митове и легенди се ширят за пещери, съхраняващи съкровища от злато и скъпоценни предмети. Според спелеолога излезлите в последните години книги с цветущи заглавия от типа "Иманярски тетрадки“, "Тайните съкровища на България“, само разпалват въображението на тези, които търсят бързо забогатяване. "Легенди има много, но никой досега не е казал, че е намерил нещо. Пример за това са легендите за съкровището на Вълчан войвода, които са неизброими. Ако се разгледа географията в тези легенди, ще се окаже, че Вълчан войвода е скитал от Арчар чак до Резовска река по пещерите в Странджа и Сакар планина, "каза той и добави, че истинските съкровища са в  находките на археологическите проучвания.

 За Алексей Жалов истинското съкровище в пещерите е живата природа и природните образования, както и фауната, която е "достатъчно богата и недостатъчно добре проучена у нас“. В България в момента са известни около 6 200 пещери, а зоолозите са проучили от зооложка био спелеологична гледна точка някъде около 860 пещери.

Спелеологът разказа още и за различни случки от опита си по пещерите, при които оказвайки се в трудни и опасни ситуации, като на една експедиция в Гърция след обилен дъжд в една вертикална пещера с дължина 470 м, която се превръща във водопад, как с усилия на волята успява да пребори себе си психически, да пребори умората и да мобилизира силите си, за да излезе на повърхността.

Любопитството да види какво има "зад завесата“ поддържа фокуса на неговия интерес и го кара цял живот да се занимава със спелеология, и всеки път да се изненадва от резултата. "Интересното е в това да си откривател, да си човек, който прави нещо, за да го сподели с останалите,“ заключи генералният секретар на Балкански спелеоложки съюз Алексей Жалов.

Калина Свежин






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Замърсяване на река Струма
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: