Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Алерголог със съвети какво трябва да направим, ако ни ухапе комар, паяк и дървеница и кога да потърсим токсиколог
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:01 / 02.08.2024Коментари (0)1049
©
В разгара на лятото сме, а случаите на ухапвания от различни насекоми не спират. Независимо дали сме на плажа, в планината или в града, е важно да знаем как да действаме при такава среща и винаги ли трябва да потърсим специалист. Отговорите дава доц. Анна Валериева от Клиниката по алергология на УМБАЛ "Александровска“ и Медицински център "Конвекс“. Тя казва без какво не трябва да отиваме на плажа, какво трябва да направим, ако ни опари медуза или пък ни ухапе змия.

Най-честите ухапвания през лятото са от комар, паяк, дървеници, в по-редки случаи, посочи тя. "Ухапванията от оса, стършел и пчела си остават най-сериозната причина човек да потърси консултация от алерголог, когато получи реакция след среща с жилещите насекоми“, заяви медикът. При ухапване от змия веднага трябва да се посети лекар. "Това, което се препоръчва, е да се почисти мястото максимално бързо и човекът да се транспортира до лечебно заведение“, заяви алергологът. Тя съветва да се направи консултация в спешно отделение или с токсиколог.

Море

Доц. Валериева заяви, че репелентите идват на помощ срещу хапещите насекоми. "Има различни видове спрейчета, гелчета, крем. Може да се подходи и към тези гривни, лепенки. Тези средства са ефикасни, но те трябва да се подновяват редовно. Те са високоефективни срещу комари, срещу бълхи. При децата най-често виждаме ухапванията от паяк на сутринта“, коментира тя. Доц. Валериева подчерта, че редовно трябва да подновяваме и защитата си от слънцето, когато сме на плажа. "Препоръчвам да се използва адекватна слънцезащита, която да се нанася редовно и в обилно количество.

Понякога виждаме пациенти с тежки изгаряния, които смятат за слънчева алергия“, коментира тя. Медикът разясни, че на своите пациенти препоръчва най-високия клас слънцезащита, които са с хипоалергенни филтри и на които е посочено колко време ни предпазват. "Фактор 100 означава, че кожата ви ще бъде защитена 50% по-добре, отколкото човек, който не е защитен. Няма защита, която да е абсолютна. Когато я нанасяме редовно и я ползваме щедро, тогава обикновено сме по-добре предпазени“, обясни тя. Доц. Валериева обръща внимание и на дрехите с UV защита, които предпазват, особено малките от лъчите на слънцето. "Това са различни видове ликри, които пазят кожата, докато децата играят във водата и на плажа. Освен това не трябва да се забравя шапката и слънчевите очила, тъй като очите също трябва да се пазят“.

Насекоми

Обичайно това, което тормози хората, са мухите, които при ухапване предизвикват болка, след което правят тежка локална реакция, при която може да има изтичане на кръв, лимфа или да доведе до оток. "Ако реакцията не се подобрява в рамките на няколко дни, пациентите задължително трябва да потърсят медицинска помощ, защото тогава може да се наложи и употребата на антибиотично лечение“, заяви тя. По отношение на тигровите комари медикът каза, че те се срещат, но не са по-специфични от познатите ни. Тя посочи, че при ухапвания от паяци, бълхи и комари няма опасност от анафилактичен шок. "Тази реакция е сериозно и животозастрашаващо състояние при ужилване от оса или пчела. Те са тези насекоми, при които може да възникне системна алергична реакция, която да застраши живота. Тогава може да имаме прояви на алергична реакция от различни органи и системи, включително кожа, лигавици и в най-тежките прояви, когато говорим за реален шок, имаме стягане на сърдечносъдовата система с рязък спад на кръвното налягане, при което пациентите могат да загубят съзнание“, разясни тя и препоръча в такъв случай задължително да се извика линейка.

Антихистамин

Хората не трябва да взимат за щяло и нещяло антихистамин и профилактично. Въпреки това няма място за паника, ако вземете един допълнителен. "Те са изключително безвредни лекарства. От тази гледна точка не ни притеснява, ако някой пациент вземе излишна доза модерен антихистамин, защото по-старата генерация има нежелани ефекти като сънливост, при редовна употреба - покачват апетита и теглото, водят до по-ниско кръвно налягане“, коментира доц. Валериева и уточни, че тя го предписва при сърбеж.

При опарване от медуза

Опарването от медуза обичайно не води до алергични реакции, но при някои пациенти, които имат по-реактивна кожа, не е изключено да има локални реакции. Там е като изгаряне, защото те имат токсин в солта, който е върху медузата. Обичайно там имаме зачервяване, сърбеж, парене, може да има лек оток на кожата. "Най-често реакцията не е алергична, а токсична“, заяви специалистът. Алергологът доц. Анна Валериева посочи, че след среща с медуза човекът трябва да почисти мястото под течаща вода, за да може да бъде изчистена слузта, която се образува. "След това може да се приложат охлаждащи кремчета, има и редица спрейове на термални води, особено тези, които имат успокояващи свойства и може да се приложи локален антихистамин, а при по-тежки случаи локален кортикостероид. Ако има сърбеж, може да се приеме и таблетка антихистамин, които се продават без рецепта в аптеките“, обясни алергологът и добави, че няма репеленти, които да гонят медузите, предава "Телеграф".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: