ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Алибегов: В Италия знаете, отдолу пише 10% included tip, вътре в сметката, тоест при 100 евро сметка, вие плащате 110 евро. Ама това вече не е бакшиш | ||||||
| ||||||
Йоана Йорданова работи в заведения вече шест години. Казва, че бакшишът дава мотивация на сервитьорите и не иска да го декларира. "Аз лично съм доста против това, персоналът също, от това, което сме обсъждали. Все пак бакшишът е нещо, което е свързано с качеството на работа на сервитьора", заяви тя. Облагането на бакшиша означава, че той ще влезе в цената на услугата и ще я оскъпи, казват ресторантьори. "В Италия знаете, отдолу пише 10% included tip, вътре в сметката. Тоест при 100 евро сметка, вие плащате 110 евро. Ама това вече не е бакшиш. Ако вие, клиентът, решите да оставите някой лев, то не виждам защо това нещо трябва да бъде облагано", посочи пред NOVA Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията. Според експерти - идеята данък върху бакшиша трудно би могла да се реализира. Стои и въпросът как ще се установява колко точно е платено като бакшиш. "Първо – това не виждам как ще стане. Защото ако има такава хипотеза, то бакшишът трябва да бъде платен с карта", отбеляза финансистът Владимир Сираков. Икономистът Красен Станчев го счита за неприложимо. "Но от друга страна е неправилно, защото това е ваш подарък за мен. Или обратното, разбира се", споделя той. Други обаче смятат, че това е начин определени сектори да се изсветлят. Но се поставя и въпросът - защо в даден бранш се плаща данък върху всички доходи, а в ресторантьорския някои от парите се прибират директно в джоба? В Европа има и примери, при които данъкът върху бакшишите - работи. Например във Франция. "Тук, за разлика от други страни в света, таксата за обслужване е включена в сметката. Понякога, бакшиш може да бъде и допълнително даден, но в никакъв случай не е задължителен или фиксиран като процент, както е в САЩ, например", обясни Тифани, управител на заведение във Франция. Обикновено таксата за обслужване във Франция е около 10%. Но прави добро впечатление, когато клиентът остави и допълнителен бакшиш, който обаче е освободен от данъци. |
Още по темата: | общо новини по темата: 821 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/137 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:Всички | Само на регистрирани | Моите | На приятели
Aнонимен
на 14.11.2023 г.
0
Aнонимен
на 10.11.2023 г.
+1
на 09.11.2023 г.
+1
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета