Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Арестанти дишат през дупки в прозорците на килиите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 00:05 / 09.08.2010Коментари (0)283
© в. "Труд"
"В ареста е ужас! Натръшкали са ги по шестима в килия. Въздух не им достига! 40 градуса е, един да запали цигара, дъх не могат да си поемат. Синът ми вика: "Майко, пробиваме дупки в прозорците и махаме тоалетната чиния, за да става течение през отдушника". Това разказа вчера 51-годишната Райна Димитрова. Столичанката е дошла призори пред портала на Националното следствие, за да види 25-годишния си син, който от три месеца е задържан за въоръжен грабеж.

Въпреки ранния час в неделя пред входа на бул. "Г. М. Димитров" е оживено. Трийсетина души шумно разискват проблемите с чакането, храната и условията на живот зад решетките. Никой не обяснява дали близкият му е виновен или невинен - има си съд, да го съди.

"В ареста е пълен бълхарник. Всякаква флора и фауна има. Хлебарките с купища се сипят по стените. Не дават да се внасят препарати, за да не се отрови някой. Бяха ме заключили преди време за една глупост и с очите си съм го видяла - оплака се и млада жена, дошла на свиждане на приятеля си. - Хвърлят ти един черпак ядене като на куче. Аз даже лежах и невинна, докато ме пуснат и оправдаят."

Оказва се обаче че чакащите имат и друг проблем. "Чакам по осем часа всеки път, а близките на Алексей Петров например влизат под носа ни веднага щом пристигнат - оплака се Райна Димитрова. Жената от 6 ч сутринта чакала реда си. - Миналия път дойдох веднага след работа. Беше към 18,30 ч. Записах се при полицая на входа. Бях първа в списъка! На следващия ден вече бях шеста поред. Е, как става."

"Пълна шуробаджанащина! Така става. Висим като кибици всеки път, за да влезем пак последни. В 7 ч се записах, а съм 23-та поред. Ще вляза следобед, защото пускат само по трима, обажда се млада жена. - А за близките на Алексей и аз съм чувала, че са с предимство, но сама съм виждала как жена му мъкне, горката, като нас торби с храна и говори на слушалката през стъклото с него! Знам, че в килията му не се ползвал с по-различни привилегии от другите."

"Да, бе, да - прекъсва разказа й друга жена - Една позната, дето мъжът й лежи, ми разправя, че е бил в килия само с Алексей. А моят се бута с още трима?"

Разгорещеният дебат се прекъсва от знойни фолк ритми, идващи от маневриращ върху зелените площи стар "Мерцедес" Е220. От колата слизат двама мургави мъже и млада жена. Ориентират се в темата и подемат: "Преди си правехме сами списъци, беше по-добре. Който пръв дойде, вади листа и записва. Сега ги правят от охраната".

От дума на дума става ясно, че някои арестанти рядко се обаждат вкъщи. Имали право два пъти седмично да ползват телефон. "Но колко има с джиесеми вътре? Бедна ти е фантазията! Поне тия, дето могат да си го позволят. Аз на моя пари не мога да му дам. Ама другите броят по 400 лв. и им вкарват апарат веднага. Да го заредят после за още 200 лв. трябва да се бръкнат", обяснява 41-годишната Таня. Тя и съпругът й тръгнали по тъмно от Пазарджик, за да видят 21-годишния си син, който от два месеца бил в ареста за кражба. "Нося му шпек, хляб, маргарин и чисти чаршафи. Можем да вкараме до 5 кг багаж. А и гледаме много да не мъкнем, че като няма хладилник, държат вакуумираната храна в кофи с вода", уточни Снежа.

Какви точно са условията в килията, принудени ли са арестантите да чупят прозорците, внасят ли се телефони... шефът на затворите ген. Петър Василев вчера отказа да коментира.

Неофициално обаче тъмничари от следствения арест обясниха:"Роднините лъжат или разправят легенди. В тая криза кой е луд да рискува да остане без работа, като вкарва вещи на арестантите? А за дупките в прозорците нищо не можем да направим. Някои от тях са още от юни. Пробиват ги с ръце. Който счупи, лежи в карцера", обясниха надзирателите.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: