Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Арестуваха "елита" на крадците и касоразбивачите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:37 / 02.07.2011Коментари (0)491
© Blagoevgrad24.bg
Полицията предотврати обир на банка в центъра на столицата. Последваха арести на десетимата от най-добрите, според МВР, крадци и касоразбивачи. Мишената била банков клон до градинката на Народния театър. Малко след полунощ група крадци атакуваха банков клон, но не го обраха заради непредвидена охранителна система. Бандата премахнала с оксижен решетка на банката откъм вътрешния двор, заглушавайки СОТ-а. Достигнали до трезора, но ги спрял вътрешен, локален СОТ, който ги накарал да напуснат помещението, предаде репортерът ни Миролюба Бенатова.


Българската "Банда на Оушън" се събира за пореден път за последните 7 години. В годините са извършени няколко успешни обира на банки, трезори и хранителни вериги, като липсите за са милиони евро, а осъдени за престъпленията няма. От МВР смятат, че днешният състав на люлинската банда е елитен и подготовката за удара е била сериозна.

Десет от най-добрите, според МВР крадци и касоразбивачи, са организирали обир на банковия клон в сърцето на София. Взломаджиите са се придвижвали с две таксита и трета незабележима кола, слушали са станциите на районното на чиято територия е банката и са заглушили СОТ-а на клона. Успели са да влязат в банката, но неотдавна монтираният локален СОТ, който се включва вътре, ги спира.

Групата излиза от клона без обир

От МВР решават  да задържат люлинската банда, защото не е сигурно, че обирджиите ще се върнат, за да продължат.

"Това са няколко групи, които се събраха в общ микс, за да направят голямо престъпление, от което щяха да спечелят големи финансови средства, щяха да ощетят банката, вложителите и държавата щеше да бъде сочена като поредното разочарование за Европейската общност", каза вътрешният министър Цветан Цветанов.

От ведомството приемат, че извършеното е достатъчно доказателство, че люлинците са планирали един от най-крупните обири от последните години.

Всички задържани са със звездно минало в кражбите

Някои са задържани не веднъж, лежали са по малко, но са освободени или по болест, или с гаранция. В групата е един от емблематичните крадци на коли  - Иво Турчина. Арестуван е и Любомир по прякор Гъзара, чийто биологични следи са открити след крупния обир на "Фантастико" преди две години.

Сашо Кюстендилеца, за когото се знае, че е изключително активен в Италия, също е в сборния отбор. Част от групата е наблюдавана от полицията и арестувана за нереализирания обир на трезор в Кюстендил и за обир на чейндж бюро в Пловдив.

При арестите в Кюстендил преди две години, като част от бандата е уличен и действащ криминален инспектор от столичното трето районно управление.

"Имаме разбита задна стена за влизане в чейдж бюрото, за заглушаване и лицата бяха задържани с тази апаратура. След време ние пак ги хващаме  в момент да разбиват врата.
Самият факт, че по "Фантастико" с ДНК от местопроизшествието. Какво повече да намериш?

Нека да излезе този съдия и да обясни защо пусна тези хора под парична гаранция. А аз съм убеден, че тези хора по отделно са извършили множество престъпления, които ние все още търсим възможност да разкрием", каза Цветан Цветанов.   

Според някои източници, така наречената "люлинска" банда на вече покойния Джиджи, е  наблюдавана от МВР и преди първия й силен удар - през 2004 г., в трезора на "Биохим".  Тогава обаче външното наблюдение от страна на СДВР е спряно три дни преди удара, твърдят запознати.  

Според министъра, днес вече има всички предпоставки разследванията срещу люлинците да бъдат успешни, като според Цветанов това е най-вече политическата воля за реална борба с престъпността.

Групата е наблюдавана през последния месец

"Ние не знаехме къде отиват, но знаехме какво се готвят да извършат - банков обир. Снощи, като тръгнаха насам, се бяха екипирали със свръхмодерна техника за разрушаване от солидни немски фирми - шлайфове с диамантени покрития  и др. Контролирахме групата, но не и обекта, в който се канят да влязат. По анализа, който извършихме, установихме, че влизат точно в клон на банка на тази улица, по едно съвпадение наблизо има още един клон на банка. Знаехме, че са в един от двата клона, но не в кой точно. След 15-тата минута вече знаехме в кой клон", каза за bTV Новините, Георги Арабаджиев, ГД "Криминална полиция".

Полицията е оставила на крадците достатъчно време, за да проникнат в клона, но полицията също не предвидила локалния СОТ. По домовете на крадците, са намерени подробни схеми на СОТ в офиси и жилища. Според Арабаджиев това са били обекти, набелязани за удар.

Източник: btv






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Реформи в БДЖ
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: