Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Арх. Пенка Станчева: Никога не съм очаквала, че от Българската Антарктическа База ще изберат този проект
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:38 / 13.06.2024Коментари (0)1067
© Bulgarian Antarctic Institute
Честно казано бях много изненадана, защото наистина това беше най-простото нещо, което човек може да измисли. Никога не съм очаквала, че Българска Антарктическа База ще изберат това. Това каза архитектът Пенка Станчева в предаването "Животът на фокус" по радио "Фокус".

Арх. Пенка Станчева от 30 години проектира сгради и интериори, обществени и жилищни пространства. В портфолиото й присъстват проекти в България, Берлин, Париж, Истанбул, на о. Ко Самуи в Тайланд и в Чили.

През 2019 г. печели конкурса за новата сграда на лабораториите на Българска Антарктическа База "Св. Климент Охридски“ на о. Ливингстън, която е в процес на реализация. Носител е на множество международни и национални награди, сред които и особено ценната специалната награда на Baumit за дългосрочно партньорство в конкурса "Фасада на годината“.

"Аз избрах да предложа да бъде построена възможно най-простата структура, след като бях изгледала какви ли не чудеса, построени от другите нации на Антарктика, и съответно техните бюджети. Причините бяха две: едната е, че вече бях ходила няколко пъти на юг - в Патагония, и там нещото, което е свирепо и което ние по никакъв начин не можем да си представим, е вятърът. Там нито е толкова студено, нито е чак толкова снеговито - говоря в арктическото лято, когато експедицията е активна, а по-скоро зашеметяващото нещо е вятърът", разказва Станчева.

"Другото, което знаех, е че логистичната тема е най-голямата тема на този строеж. Т.е. ние тогава нямахме кораб и нямахме начин да се придвижваме. Ние си бяхме антарктически стопаджии и който ни вземе, той ни закарва и другия ни връща, и така. Всъщност, при липса на механизация на място, при липса на транспорт към онова време, за мен целта беше проста, функционална, добре измислена сграда, на която при нужда да може да се добавят модули. Аз лично смятам, че това е била причината да бъде селектиран проектът. Честно казано бях много изненадана, защото наистина това беше най-простото нещо, което човек може да измисли. Никога не съм очаквала, че Българска Антарктическа База ще изберат това", споделя тя.

Арх. Пенка Станчева наскоро посети Седмицата на дизайна в Милано, която тази година се състоя от 15 до 21 април. Това е форумът на годината, тъй като огромна част от европейското производство на мебелната индустрия е съсредоточено в Северна Италия. Събития текат паралелно в панаирния град и в самия Милано. 

"Търговският форум, за разлика от много други панаири, събира всички важни играчи в тази индустрия - не само производителите с техните собственици, но и всички дизайнери са там, всички медии са там, много широка публика от хора с интерес в тази област", обясни архитектът.

"Вторият паралелен форум в тази седмица е всичко, което се случва в града и се разрасна до такава степен, че вече започна да става необхватно, т.е. ти не можеш да видиш и двете, понеже са толкова обемни като информация, че наистина е сложно да бъдеш и на панаира, и на града", разказва Станчева.

В момента има сериозен сблъсък между индустрията в застой и неуморната свежа енергия на младите дизайнери.

"Страда много индустрията, за разлика от духа на младите, който е в абсолютен разцвет. Това е огромно противоречие между закъсващата индустрия и все по-оплакващите се фирми, нямащи абсолютно нищо общо с експлозията от креативност, от свобода на мисълта, на идеите, на материалността, на формообразуването, на една друга генерация дизайнери", посочи архитектът.

"Милано е буквално две паралелни реалности и тази поляризация, която аз лично наблюдавам в социума. В момента еднозначно аз виждам ясно света на бързите пари, на сладкия живот, на консуматорството и света на едни млади хора, които се отказват от комфорта на тези бързи пари, защото не желаят да слугуват на това движение на парите, т.е. отказват те да са модерните роби", споделя Станчева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Лято 2024
Бюджет 2024
50-ото Народно събрание
Местни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: