Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бандата на "Наглите" на съд за 13 отвличания
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 00:15 / 10.05.2010Коментари (0)271
©
Окончателните обвинения срещу гангстерите от бандата за отвличания "Наглите" вече са конкретизирани и ще им бъдат предявявани от днес, съобщиха пред "Труд" магистрати.

Тарторите на групата Ивайло Ефтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Поли Културиста и Даниел Димитров-Данчо Релето ще отговарят пред закона за 13 отвличания. Уточнена е вината и на останалите участници в групата - Любомир Симеонов, Цветозар Славчев, Павел Павлов, братята Лебешковски и Кирил Кирилов. Доказателствата срещу тях били прецизирани след преразпит на жертвите. Някои от тях били водени и до къщите на ужасите, където били държани в плен. До няколко месеца ще е готов и обвинителният акт. Ако вината на Наглите се докаже в съда, те могат да получат до 15 г. затвор.

Все още обаче никой от групата няма повдигнати обвинения за двата трупа, открити в началото на януари в Плана планина.


Още няма обвинения за труповете в Плана планина

Гангстерите от бандата на Наглите си прехвърляли вината за двете им жертви, чиито трупове бяха изровени в първите дни на януари в Плана планина. Това е причината до момента да няма конкретни доказателства срещу извършителите на екзекуциите, съобщиха вчера от разследващия екип пред "Труд".

Нови, конкретизирани обвинения за серията отвличания ще бъдат повдигани от днес на всеки един от Наглите. След допълнителни следствени експерименти, преразпити на жертвите и резултати от назначените експертизи магистратите са готови с окончателните обвинения срещу всеки един от членовете на групата. Предполага се, че до няколко месеца обвинителният акт ще бъде готов и бандата ще бъде изправена пред съда.

Релето: Искам детектор на лъжата!

Материалите за двете убийства обаче са отделени в друго разследване, което се води от столичната полиция. Тайните гробове с полуразложените трупове на Иван Пайнавелов-Сапата и Юлиян Лефтеров-Кунгфуто бяха посочени от Даниел Димитров-Данчо Релето. Той разказал пред разследващите, че неговият съучастник Любомир Димитров-Любо Гребеца е застрелял и двамата с различни пистолети. За да докаже, че говори истината, Релето дори поискал незабавно да седне на детектора на лъжата. Криминалистите обаче му отказали, тъй като имал тик на десния клепач още от дете, което можело да се отрази върху резултатите от полиграфския тест.

Данчо Релето твърдял, че освен Гребеца, който стрелял, на закопаването на жертвите присъствал и мъж с черна маска, когото не познавал.

Гребеца: Застреля ги Вальо!

При разпитите Любо Гребеца категорично отричал да има нещо общо с убийствата. Той сочел за екзекутор Валентин Янев-Бореца, за когото се знае, че е бил свързан с бандата, но все още не е заловен от полицията. За разлика от Релето, Гребеца отказал да се подложи на детектора на лъжата. Без да бъде открит Валентин Янев, разследването на двете убийства не може да приключи, смятат магистратите.

Мощното "Ауди" на Бореца било засечено през есента на 2008 г. от полицаите при предаването на откупа за изчезналия Кирил Божилов-Киро Цигането в "Люлин" (б.р. - за този случай обаче не е доказано, че е дело на Наглите). Черните стъкла на колата попречили на ченгетата да видят дали Янев или някои друг е зад волана. След предаването на пачките аудито се изнесло по булевард "Тодор Александров" с шеметна скорост и се изплъзнало от преследващите го по-скромни коли на ченгетата.

Когато през януари 2009 г. Бореца научил, че го издирват, се предал сам в ГДБОП, като твърдял, че няма нищо общо с никакви отвличания. Градският съд го оставил в ареста, но апелативните съдии го пуснали срещу 10 000 лв. гаранция. Оттогава Бореца е в неизвестност. Имало данни, че се крие в чужбина, както и такива, че е засичан и на различни места из столицата.

Опровергани са обаче едни от първоначалните твърдения на Гребеца, че Сапата е извършил разстрела на Кунгфуто - първото от двете убийства в Плана планина.

"След като получили откупа за бизнесмена Киро Киров, Пайнавелов е съветвал съучастниците си да се откажат, тъй като са прибрали много добри пари, но те искали да продължат. Смятали са, че той ще ги издаде", разкриха пред "Труд" запознати с разследването.

Кой за какво ще отговаря пред съда?

Конкретизираните обвинения ще бъдат повдигнати на деветима от Наглите. Босовете Прокопи Прокопиев-Поли Културиста и Ивайло Ефтимов-Йожи, както и техният шофьор Данчо Релето ще отговарят за 13 отвличания (б.р. - кои са жертвите им - виж карето).

Братята Митко и Радослав Лебешковски ще бъдат обвинени за три случая. Има доказателства, че те са охранявали пленените Ангел Бончев, съпругата му Камелия и студента Румен Гунински. За тези три и още няколко отвличания, в които са имали различни роли, ще отговарят Кирил Кирилов, Любомир Симеонов-Гребеца и Павел Павлов-Прасето. Светлозар Славчев-Цуро ще бъде обвинен само за похищението на студента Илиян Цанев.

Ново обвинение засега нямало да има само срещу Антон Петров-Хамстера. Той остава със старото за участие в бандата, което получи в първите дни след ареста му. В момента той е единственият от Наглите, който е на свобода срещу 20 000 лв. гаранция. За отвличанията Наказателният кодекс предвижда максимална присъда от 15 г. затвор.

Жертвите на бандата

Наглите са прибрали 5 490 211 лв. от откупи, сочи експертиза, изготвена от вещо лице на Софийския градски съд. Близо 90% от парите до момента не са открити.

Дългогодишният вносител на швейцарски часовници "Омега" Мехмед Чакър е станал първата жертва на бандата. Турският гражданин, който от години живее със семейството си в България, бил пленен на 12 април 2007 г.

В следващите две години и половина гангстерите пленили последователно студента Илиан Цанев, Михаил Краус (син на бившия транспортен министър Вилхелм Краус), Велислав Величков (син на богат търговец от Пловдив), Юлиян Лефтеров, бизнесмена Киро Киров, ученика Джорджио Марков, бившия митничар Георги Георгиев-Пурата, бившия президент на футболния "Литекс" Ангел Бончев и съпругата му Камелия, наркобоса Васил Маникатов, бизнесмена Борислав Атанасов - Боби Мекото. Последната жертва през ноември м.г. бе студентът Румен Гунински

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Екоактивисти и протести
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: