Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Без ограничение във възрастта за бебе от епруветка
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:31 / 19.04.2011Коментари (0)188
Отпада таванът от 43 г. за жени, които искат да заченат ин витро със собствени яйцеклетки. Българките ще могат да се подлагат на асистирана репродукция, докато организмът им го позволява. Тоест, докато имат менструален цикъл, медицинските им показатели са в норма и нямат проблеми с хормоните (разполагат със запазен яйчников резерв).

Това означава, че могат да стават майки и на 44 или на 53 г. примерно, обясни пред "Труд" председателката на управителния съвет на фондация "Искам бебе" Радина Велчева навръх вчерашния Европейски ден на пациента.

Възрастовото ограничение ще бъде отменено с промени в Наредба № 28 на Министерството на здравеопазването. Поправките бяха инициирани лично от лекар №1 д-р Стефан Константинов. Очаква се новите текстове да бъдат оповестени на сайта на ведомството до края на седмицата.

До 51-годишна възраст ще е позволено ин витрото за жени, които искат да заченат с донорски яйцеклетки. Сега органичение няма, затова се стигна до случая "Русе", при който 62-годишна роди близнаци. "Това обаче е нефизиологично, не е природосъобразно и не е хуманно към бъдещото поколение, което много скоро би загубило вече възрастните си родители", коментира д-р Георги Николов от "Репробиомед". Той подчерта, че държавата ще продължи да покрива разходите за бебе в епруветка на майки до 43 г., защото след тази граница шансовете за дете са минимални, а хормоналното натоварване и другите рискове са големи. "Но ако жената разполага със собствени средства и много иска бебе, то с промените в наредбата й даваме шанс за асистирана репродукция, докато природата й позволява", каза още д-р Николов. На това мнение са и пациентските организации "Искам бебе" и "Зачатие". Д-р Николов посъветва бъдещите майки, преди да пристъпят към ин витро, да претеглят ползите и рисковете от процедурите.

Стартираме програма "Ева" за раковоболни жени, които ще могат да замразят свои яйцеклетки преди химиотерапията, каза още Радина Велчева. Тя обясни, че идеята е, ако след лечението здравето на българката позволява, да стане майка. Ако не - жените ще разчитат на сурогатството, за което от близо година депутатката от "Атака" Калина Крумова подготвя нужните промени в 5 закона. За първите 3 раковоболни Велчева е намерила пари от частни дарители. А в бъдеще ще се търси помощ от държавата.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Бюджет 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: