
ЗАРЕЖДАНЕ...
Без тези храни в лавките и столовете на училищата | ||||||
| ||||||
За да се осигури оптимално количество витамини и минерали, в менюто се включват най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично. При предлагането на зеленчуци и плодове се спазват следните изисквания: 1. включване в менюто според сезона предимно на пресни зеленчуци и пресни плодове (цели, нарязани, настъргани, като салата, напитка от пасирани плодове и/или зеленчуци (смути) или прясно изцеден сок); 2. препоръчително е предлагането на замразени зеленчуци и плодове, пред стерилизирани; 3. консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат синтетични консерванти, подсладители и оцветители; Въведено е изискване за предлагане само на конфитюри с "екстра качество" и на "мармалади от плодове“. В менюто на учениците ежедневно трябва да присъстват най-малко 400g кисело или прясно мляко и най-малко 35g сирене и/или кашкавал при целодневно хранене. Айрянът пък трябва да се предлага без добавена сол или захар. Забранява се предлагане на подсладени пресни и кисели млека освен когато млеката са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители, пише Pariteni. Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. В менюто се включва риба като основно ястие най-малко един път седмично при обедно хранене. Риба се предлага и като рибена чорба и като компонент на сандвичи. |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg