Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Безпрецедентен иск: Полицай съди прокуратурата за 58 хил. лв.
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 23:20 / 07.11.2011Коментари (0)269
Безпрецедентен иск от 50 000 лева предяви полицай към прокуратурата заради преживени срам и унижение. Иван Илиев е внесъл в Окръжния съд и втора молба за близо 8000 лева, тъй като това е размерът на неполучените заплати заради образувано досъдебно производство срещу служителя на IV РУ, съобщи адвокатът му Стоян Донков.

По време на дежурство на 13 юни 2009 г. Илиев като патрулиращ полицай оказва съдействие на млада жена, която, шофирайки автомобила си, опира в дърво на ул. "Славянска". Униформеният разговаря с шофьорката, установява, че е силно разстроена, плаче и не е в състояние да управлява автомобила си. Илиев и колегата му Стефан Ставрев дават съвет на двамата приятели на младата жена да си отидат пеш, тъй като живеят наблизо. Те предлагат на младата дама да откарат колата до дома й, който е съвсем наблизо. Оставят автомобила до жилището и тя се прибира. Няколко дни по-късно обаче дамата подава жалба срещу Илиев и го обвинява в опит да блудства с нея. Въпреки че той отрича всичко, срещу него е образувано наказателно дело и е арестуван с постановление на прокурор, пише "Марица".

"Престоях няколко дни в ареста като престъпник, всичко ми изглеждаше безнадеждно, рецидивистите, с които бях в една килия, коментираха, че щом ме дават по телевизията и вестниците, значи ще бъда осъден", пише в исковата си молба Илиев. Той обяснява как само за няколко часа е бил смазан психически, тъй като се е наложило за първи път в живота си да бъде не от страната на заключващия, а на заключения, заедно с престъпниците, и да стане свидетел на агресията на арестанти с множество присъди зад гърба си и изкривени представи за живота.

Полицаят е особено обиден от това, че още преди да има доказателства за вината му, в медиите са се появили квалификации за него, като е описван като "насилник, извратен човек, полицай, който за да утоли извратените си сексуални желания, злоупотребява със служебното си положение и заставя млада невинна жена да има интимни отношения с него".

По време на разследването Илиев е отстранен от длъжност за много дълъг период от време. Не взема заплата, нито има възможност за прехрана на семейството му, което включва и болното му дете. Според Закона за МВР като служител на полицията той няма право да упражнява друга работа освен преподавателска или творческа, но той няма такива умения.

"Уважаеми съдии, година и половина живях в напрежение, унизен пред колегите ми в МВР, с ежедневни неизпълними задължения, без никакви доходи, бидейки обект на статии във време, когато стана модерно да се арестуват "лошите" в МВР, защото определени политици казваха, че МВР си чисти къщичката", твърди полицаят в исковата си молба пред съда. Той обвинява прокуратурата, че не са взети под внимание психическите особености на основната свидетелка на обвинението.

Районният съд на 10 юни 2010 г. оправдава частично полицая, а окръжният изцяло снема обвиненията и го връща на работа. Делото стига до ВКС, след като прокуратурата протестира. В крайна сметка, и Върховният съд оправдава изцяло полицая през пролетта на тази година. Освен всички останали неприятности, Илиев е трябвало да преживее целия ад, включително и лични проблеми с партньорката си. На нея се наложило да обяснява след излизането му от ареста, че е същият човек, когото тя познава, и обвиненията са неверни, както и че не е престъпил моралната си вярност.

По-късно, по време на съдебния процес, младата жена трябвало да отговаря на въпроси, свързани с интимните им отношения.Всички тези унижения бяха гарнирани със забраната да работи като служител на МВР. Делото срещу прокуратурата, образувано по молба на полицая, вече е в Окръжния съд. По време на процеса ще бъдат разпитани трима свидетели, като бъдат приложени и делата срещу Илиев, завършили с пълно оневиняване.


Източник: novini.bg






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: