Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Благоевградчани плащат ниски местни данъци, ето кои жители плащат най-високи
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:08 / 26.06.2024Коментари (0)579
©
Жителите на коя българска община плащат най-високите данъци, защо кметствата у нас са вече със 120 по-малко и колко са призрачните села, в които не живее никой?

В "Числата на седмицата" по NOVA правят проверка на фактите. По последни данни на НСИ за последната година в страната ни са настъпили някои промени, които касаят населените места. Преди да погледнем какво се е променило в различните области и общини, ще проверим данъка, който те са плащали.

Местните данъци са няколко вида, а размерът им се определя от съответните общински съвети. Така, областта, където през миналата година са платени най-високите местни данъци, е София-град. Най-високо над средните за страната са ставките върху търговията на дребно – 20 лева на квадратен метър търговска площ, при средно 13 за страната. Прехвърлянето на собственост също е над средните стойности, така е и при данъка върху таксиметровия превоз на пътници, който пък е близо двойно по-висок. И по трите показателя на второ място се нарежда област Варна.

Данъкът върху превозните средства е най-висок в Бургас. Областите с най-ниски данъци са Монтана и Видин, където данъка върху търговията на дребно например, е цели три пъти по-нисък от средния за страната. В Благоевград и Стара Загора, противно на общите тенденции и въпреки добре развитата си икономика, нивото на местните данъци остава ниско.

Най-високи са местните данъци в туристическата община Созопол. Най-ниските пък, според анализ на Института за пазарна икономика, са в община Медковец, монтанско, както и в самата видинска община, не само в областта.

През изминалата година от НСИ отчитат и промяна в броя на населените места у нас. Сумарно те са малко над 5250, като градовете са 257, а селата 4999. В близо една трета от всички тези села живеят под 50 души, а населените места без нито един жител са 201. Най-голяма част от тях се намират в областите Велико Търново и Габрово. Заради обезлюдяването кметствата са вече със 121 по-малко. За кметство се счита населено място с население от над 100 души с постоянен адрес.

България запазва административно-териториалното си разделение на 28 области и 265 общини. Най-голямата по територия област е Бургас, а най-малката – София-град. Какво обаче се случва с броя на населението в по-малките административни единици – общините? 8 от тях са с население над 100 хиляди души. Това са Столична, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Сливен и Плевен.

В тях вече живее над 40% от цялото население на страната. В същото време в повече от половината български общини населението е паднало под 10 хиляди души. Най-малобройна е кюстендилската община Трекляно, с 552 жители. 9 пък са общините у нас, на чиято територия има само по едно населено място и то е именно техния общински център.

В класацията за брой население общината, която се е придвижила с най-много позиции за 10 години, е Кърджали. От 19 позиция се е издигнала до 16-то място.

Трите най-големи града у нас са и единствените разделени на райони. Столична община се дели на 24, Пловдив – на 6, а Варна – на 5 района. 1/6 от жителите на Столична община живеят само в два от районите. Това са "Люлин" и "Младост", като всеки един от тях наброява над 100 хиляди души.

Едва 8 български града могат да се похвалят с брой жители по-голям или близък до този на "Люлин" или "Младост". Населението в Пловдив е сравнително равномерно разпределено, като най-населен е район "Южен". Единственият варненски район с над 100 хиляди жители пък, е "Приморски".

Още по темата: общо новини по темата: 55
01.06.2024 »
08.05.2024 »
03.10.2023 »
14.06.2023 »
14.12.2022 »
03.10.2022 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Избор на нов български патриарх
Европейски избори 2024
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: