Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бойко нареди полицията да не бие
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 00:45 / 26.01.2012Коментари (0)209
Съдебномедицинската експертиза на 18-годишния Петер Иванов, който се оплака, че е измъчван с електрошокова палка в РПУ - Ботевград, е направена пред 10-ина студенти в Александровска болница.

Това разказа лекарят Атанас Христов, направил експертизата.

Оказа се, че той е правил изследването и при другия скандален случай, свързан с полицейско насилие през последните дни - на Петър Начков от Мировяне.

"Това може да се каже, че е лош късмет, но бе чиста случайност.

По време на моите смени дойдаха тези хора, такава ми е работата. Не се притеснявам, че могат да ме обвинят, че съм враг на МВР, защото аз работя предимно за полицията", коментира още Христов.

Ще направим подробна проверка за това как точно е издадена тази експертиза, закани се вчера началникът на областната полиция Николай Николов на пресконференция, в която участваха министър Цветан Цветанов, главният секретар Калин Георгиев, шефът на СДВР Валери Йорданов и заместника му Ивайло Спиридонов.

Според полицията Петер е представил медицинско свидетелство, което е издадено чак на другия ден и това буди съмнение.

Документът показва, че има множество червени изгаряния по шията, двете ръце и двата крака, които могат да се причинят от електрошокова палка.

"Петер е имал възможност и сам да си причини тези петънца. Ще направим допълнителна проверка за това как е издадено съдебномедицинското удостоверение", категорични бяха от МВР.

"Ако някой има съмнения, че може да съм написал неща, които не съществуват, нека да го докаже. Проверките не ме притесняват, всичко е описано по дати и часове.

При мен винаги има и машинописка, която може да стане свидетел. За мой късмет точно по случая с Петер викнах студенти, на които исках да покажа истински, жив случай, без да знам преди това как точно е пострадало момчето", сподели още Христов.

Експертът допълни, че неговата работа вече над 15 г. е свързана с различни случаи на насилие. Той е освидетелствал и доста полицаи, пострадали от агресивни бандити.

Според шефовете от МВР отдавна полицията няма на въоръжение електрошокови палки.

"За да се изчистят всякакви съмнения за насилие около работата на полицаите от РПУ - Ботевград, обаче, всички служители, работили по случая, ще бъдат подложени на детектор на лъжата, обясни още Николов. Той добави, че е приключила вътрешната проверка и според нея няма упражнено физическо насилие.

Скандалният случай нашумя, след като майката на Петер Иванов - Ани, подаде сигнал в централата на БСП за упражнено насилие над сина й Петер на 11 януари.

Момчето и още двама непълнолетни негови приятели - Здравко Гайдарски и Петър Николов, били извикани за справка по повод сигнал за изрисувани свастики по оградите на 15 къщи и пощата на село Скравена в нощта на 3 срещу 4 януари.

В рисунките се призовава към агресия и смърт. На 11 януари момчетата отново били привикани, но този път според техните думи били принудени да признаят, че са виновни.

"За сина ми мога да твърдя, че беше до мен на дивана през цялата нощ. Детето ми никъде не е излизало. Сега вече Цветанов ме превърна в лъжкиня. Опетниха името на детето ми, седя и плача вече 3 часа", жалва се майката. Според нея тя отишла в централата на БСП, защото там било най-близо до дома й.

"Не съм се превърнала в инструмент на политически борби, защото исках само да кажа истината. Не знам какви точно палки имат в полицията, но синът ми показа с каква палка фенерче са го били, освен това видях и раните по тялото му", твърди жената. Тя допълни, че синът й вчера вдигнал температура и в момента е на легло.

"Мен ме биха по ръцете и краката с палка в стаята за разпит, нямаше родител, започнах да си измислям, за да спрат", заяви и другият приятел на Петер - Здравко, който живее в Скравена.

От полицията твърдят, че според свидетели бащата на Петер Иванов разказал непосредствено след случилото се, че синът му е направил рисунките в селото заедно със своите приятели и сега се чудел откъде ще вземе пари, за да възстанови щетите. Бащата споделил още, че се страхува синът му да не влезе в затвора, защото вече е осъден на пробация.

Според МВР на 21 октомври 2010 г. след футболна среща в столицата Петер е бил задържан в 1 РПУ за хулиганство. След това по безспорен начин чрез снимки е било доказано, че той е хвърлял бутилки и камъни по преминаващите коли и автобуси, и Софийският районен съд го е осъдил на 7 денонощия арест в поделенията на МВР и 2 г. забрана да посещава футболни мероприятия.

Според разследването Петер и приятелят му Петър са си признали, че около 22,30 ч на 3 януари са се разбрали във фейсбук да нарисуват оградите. Майката отрича, като обяснява, че това е нагласено от полицаите.

"Оплакванията на родителите са защитна реакция, защото мислят, че след като се ожалят, ще спрат разследването по този случай, което вече е започнало", коментираха от МВР.

"Никога и по никакъв повод не е давано разпореждане за упражняване на полицейско насилие. Колегите се ръководят единствено от интересите на обществото и върховенството на закона. Където бъдат допуснати подобни слабости, ние сме безкомпромисни в това отношение", заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

Главният секретар Калин Георгиев допълни, че много неща са се изприказвали за полицейското насилие, и припомни, че по този случай е образувана проверка и в инспектората на МВР.

Според статистиката през 2010 г. има двама убити полицаи и още 9 -има с тежки и средни телесни повреди. За миналата година 142 полицаи общо са пострадали.

"Нека да защитим българската полиция, защото тя е работила и при Михаил Миков, и при Петканов, и при всички министри, които са се сменяли. Тя даде възможност да има по-малко работа по тежките криминални случаи и да се прекърши тежката престъпност, заяви Цветанов.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: