Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Братя Галеви изпрали милиони през малък остров в Ламанша
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:56 / 13.09.2012Коментари (0)807
©
Милиони долари са изпрали през малкия остров Гърнси в Ламанша осъдените на 5 г. затвор у нас дупнишки бандити Ангел Христов и Пламен Галев. Това са засекли нашите разследващи с помощта на ФБР. Двамата изчезнаха от страната в средата на май, щом Върховният касационен съд обяви, че остават окончателно зад решетките.

През юни Галеви бяха обвинени задочно от спецпрокуратурата, че са тартори на организирана престъпна група за банкови преводи в чужбина чрез фалшиви документи и пране на пари.

За 8 г. с помощта на доверената им счетоводителка Христинка Ангелова те успели да изперат над 35,5 млн. лв. чрез фиктивни сделки за внос на мерцедеси, втора употреба, които обаче така и не пристигнали у нас.

Разследващите очакват сумата да набъбне.

Гърнси е вторият по големина британски остров в Канала, и се води коронно владение на Великобритания. Островите в Ламанша обаче не са част от Обединеното кралство, а са подчинени директно на британската корона.

Сложността на управлението го прави предпочитана зона за изпиране на пари от бандити от цял свят. Според криминалисти Галеви не са първите българи, чиито милиони са минали оттам, обясниха разследващи.

Особеност на законите в остров Гърнси обаче е, че дълго се бавят отговорите на отправени запитвания за съдебно сътрудничество. Затова и нашите власти не са много обнадеждени, че оттам ще кажат кой е титуляр на сметките на Братя Галеви.

Подобни питания сме отправили до Швейцария и Кипър. Допълнителни въпроси има и към Великобритания.

За да се ускори изпълнението на съдебните поръчки, нашият представител в Евроджъст, международната организация за правна взаимопомощ, ще иска срещи с тамошните хора от организацията, съобщиха от разследването.

Минимум 5-6 месеца преди 15 май,когато ВКС обяви присъдата, е започнала подготовката на Галеви по напускането им на страната, убедени са разследващите.

Проучили са държавата, където ще се настанят, изпратили са доверени хора да оглеждат имоти и да ги купят на името на подставени лица. Подготовката е включвала и фабрикуването на фалшиви документи за самоличност, с които безпроблемно да пребивават, изнасянето на бизнеса и парите, тегленето на суми от сметките, пак чрез подставени лица, прехвърлянето на суми от сметка в сметка.

Самите 35,5 млн. лв., които са изпрани от двамата, не са открити, а е проследено само движението им. С част от парите е купен и луксозният автопарк на офшорките, чиито представители у нас са Галеви - мерцедеси, БМВ-та, Порше, Астън Мартин.

Братята са напуснали съвсем безпроблемно страната през ГКПП Кулата 3-4 преди Върховният съд да обяви присъдата, смятат разследващите.

Държавите от Южна Америка, като например Аржентина, Южна Африка и Австралия, са сред предпочитаните дестинации на издирвани наши престъпници, коментират още криминалисти. Практиката показва, че обикновено се избира по-голяма държава, за да не бие на очи присъствието. В скоро време предстои да бъде издадена и европейска заповед за арест по делото за пране на пари. Тя обаче важи само в страните-членки на Евросъюза.

Хора на Галеви в Дупница пък, за да всяват страх и ужас в района, дори твърдели, че двамата се укриват в региона. Те даже продължавали да контролират, а дори и да наблюдават имението си в Ресилово, за което се грижела жената на Ангел Христов.

От имението, офисите и дома на Христинка Ангелова са иззети документи, компютри и лаптопи, обясниха разследващи. Всички файлове обаче били изтрити и се наложило дни наред компютърни специалисти да ги възстановяват. Точно от изтрит файл разследващите се натъкнали на бушона в схемата за пране на пари Методи Ковачев.

На негово име е регистрирано едноличното дружество ЕТ "Мелита - Методи Ковачев", чрез което са извършвани финансовите трансакции.

60-годишният инвалид отказва да посочи как е бил вербуван да участва и какво възнаграждение е получил за това. Най-вероятно Христинка Ангелова е тази, която го е намерила. Смята се, че Ковачев се препитавал основно от това - давал регистрираните на негово име дружества в услуга на бизнесмени за нечисти сделки.

Освен на "Мелита-Методи Ковачев" той се води собственик на фирмите "Вида Гуми" и "ИММС-Импекс", регистрирани на ул. "Николай Коперник" в столичния кв. Гео Милев.

За 8 г. Ковачев - от 2003 до 2010 г., извършил над 600 трансакции на суми от порядъка от 30 до 100 хил. долара. Незначителна част от парите са в евро. Повечето са в долари. Основно правило било да не се превеждат много пари накуп, за да не бие на очи.

Методи носел парите кеш и ги превеждал винаги от едно гише в софийски клон на една банка. Обслужвала го винаги една и съща служителка. Основание за преводите били договори за доставка на автомобили втора употреба и авточасти. Контрактите били съвършено еднотипни. Сключвани са с две американски компании - "Виеро" и "Малоне", швейцарската фирма "Аймакс" и компания в Кипър. От съответните страни отговарят в съдебни поръчки, че такива фирми не съществуват. Възможно е да изскочат и други бушони, ако спецовете успеят да възстановят по-голяма част от изтрите файлове.

"На името на Братя Галеви не се води почти нищо у нас, те се осигуряват и на суми, близки до минималните, макар че част от техните близки са плащали и осигуровки върху максималния доход", поясняват разследващи.

На практика офшорните фирми, чиито управители се водят Пламен Галев и Ангел Христов, не развиват никаква дейност. Никой от съседите на посочените за регистрация адреси не е чувал и виждал Братя Галеви.

Над 200 тома с материали са събрани по делото за пране на пари до момента - разпити на десетки свидетели, експертизи, счетоводни документи и съдебни поръчки.

Очаква се делото да приключи до края на годината. Всичко обаче зависи и от бързината на съдебните поръчки.

Възможно е разследването да бъде спряно, докато Галеви ги няма, защото по закон при задочно повдигнати обвинения те могат да поискат делото да почне отначало, дори и да има присъди на всички инстанции. Евентуално спиране обаче не означава, че по случая няма да се работи, коментират магистрати.
Изчезналият Ангел Христов си плаща глобата и сега

В Дупница вече почти не споменават Галеви. "Както бяхме свикнали на ежедневните им дефилета със скъпите коли из улиците на града, сега така свикнахме с липсата им. "Не че хората не се питат къде са, но това едва ли ще се разбере. Затова и не се интересуват. Коментарите се подклаждат само около публикациите в някои жълти издания, които ги пращат къде ли не", подхвърляха вчера в центъра на Дупница.
"Чуват се всякакви слухове, назоваваше се дори и конкретна дестинация за бягството им - Аржентина, тъй като оттам не можели да ги екстрадират. Говори се включително и това, че двамата вече са убити", разказаха местните.

"Всичко тук си върви по стария начин, само действащите лица са различни. И сега се облагодетелстват фирми, близо до хората с власт, както преди бяха нещата в полза на Галеви. Тогава всички се съобразяваха с тях, сега - с други", казват още дупничани.

Няма нито увеличаване, нито намаляване на криминалната престъпност в региона след изчезването им, казаха от полицията в града по повод коментари, че двамата най-известни дупничани осигурявали "спокойствието" на местните с присъствието си в региона.

В с. Ресилово, където до последно се подвизаваха бизнесмените, местните продължават да са на противоположни мнения относно местоположението им.
Пред входа на резиденцията им в селото обаче няма охрана, а вратите са постоянно залостени. Част от хората са категорични, че в имението продължава да живее съпругата на Ангел Христов, която дори отваряла портите при проверките на спецслужбите. На работа в палата редовно идвали и служителите, които преди се грижели за комфорта им.

Заключена стои и входната врата на блока, в който живее приятелката на Пламен Галев - Юлияна, в дупнишкия кв. Бистрица, а съседите й избягват всякакви коментари.
До входа на блока все още стои караулка.

Жителите на квартала обясниха, че охраната в нея е само през нощта, защото често крадели колите им, но нямала общо нито с Юлияна, нито с Галев.
Допреди няколко месеца плакат на Галев от дните, в които той беше кандидат-депутат през 2007 г., беше окачен в караулката, но по-късно беше свален, "за да не дразни медиите", обявиха съседи.

Странно е обаче това, че въпреки че е в неизвестност, Ангел Христов изплаща обезщетението по делото за обидата "идиоти" на двама бивши общински съветници, които го осъдиха за нея -Методи Стойнев и Милен Попов. Съдът реши, че Галев и Христов трябва да платят по 2000 лв. на обидените съветници. С лихвите сумата достига около 3000 лв.

По банковата сметка на Методи Стойнев редовно постъпвали месечните вноски, които Ангел Христов му дължи. Пламен Галев все още не е започнал да изплаща обезщетението, тъй като неговата присъда бе потвърдена на последна инстанция по-късно.

Двамата се възползваха от законовата възможност да изплатят обезщетението, разсрочено за срок от 7 месеца. Ангажимент за превеждането на сумите е поел адвокатът на осъдените бизнесмени Александър Райнов.

За Галеви в Дупница се проговаря само при инцидентните случаи на побои, в които често участници се оказват бивши гардове на двамата.

Васил Капланов-Каплата например наскоро бе задържан за 24 часа за побой на съсед, чиито гости вдигали шум.

Друг от приближените на Галеви - Николай Радев-Отвертката, пък наскоро преби своята позната Милена Очкова. По думите й Отвертката я нападнал, след като я засякъл с БМВ-то й на улица в града. Той потрошил колата й, а след това и я набил. Причината била друго момиче, което предупредило Милена да не се занимава с Отвертката, защото бил женен.

Журналистката Лидия Павлова, сега главен редактор на регионалния в. "Вяра", преди месеци също се оплака, че е запалена за пореден път колата на сина й Иван Павлов. Тя тогава обяви, че зад инцидента стоят хора на Галеви. "Не са верни тези изказвания за палежи на коли и не знам още какво. Те двамата нямат файда от тази работа", смята Петър Г. от с. Ресилово. "Не ми се вярва да се занимават с такива дреболии. Всичките тези неща със сигурност са на друга основа", допълни съселянинът му Асен Д.

Други двама от най-близките и доверени хора на Галеви - Красимир Оков, подсъдим с тях по делото за рекет, и Георги Първанов живеят в Дупница, но не влизат в полицейските сводки.

Единият държи заведения и басейни в парк "Рила", построен от Галеви, а другият се занимава с кафемашини и павилиони на старата автогара в града.
Присъдата по мегаделото за рекетьорската група, по което бяха осъдени Пламен Галев и Ангел Христов, е изпълнена за други трима от приближените им. От май в общежитието към затвора в Бобов дол излежават наказанията си Георги Блатски, осъден на 3,5 г., Апостол Чакалов-Тоци, получил 4 г. затвор, и Владимир Ангелов-Стъклето с 4-годишна присъда.

Стъклето дори започнал работа в затвора. Излежаващите присъда в общежитието имат право да бъдат наемани от фирми и частни лица да работят срещу заплащане. Режимът в общежитието в с. Самораново е лек, затворниците могат да излизат навън, но в края на работния ден са задължени да се връщат обратно.

През юли бяха осъдени на 5 г. условно Веселин Пейчев и Невена Станоева. Мъжът е управител на тяхна фирма, а жената - счетоводителка. Те бяха признати за виновни в укриване на 660 092,62 лв. корпоративен данък.

Наскоро и Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, внесе иск в окръжния съд в Кюстендил срещу Ангел Христов и Пламен Галев, техните съпруги и контролираните от тях дружества. Държавата иска конфискация на имущество на обща стойност 4 250 189 лв.

Делото ще бъде насрочено в близките дни.

Източник: в. "24 часа"


Още по темата: общо новини по темата: 7
27.05.2019 »
15.12.2016 »
07.01.2016 »
06.02.2013 »
14.11.2012 »
01.10.2012 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Местни избори 2023 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: