Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българинът и компотите в мазата – традиция и то с много плюсове
Автор: Десислава Томева 15:03 / 23.09.2024Коментари (0)822
©
Компотът е традиционна храна в България, но също е популярен и в други страни от Източна Европа и Централна Азия, като Русия, Украйна и Казахстан. В тези региони компотът е част от кулинарната традиция и често се консумира през зимата, като начин за запазване на плодовете.

Що се отнася до полезните свойства на плодовете в компота, при термична обработка част от витамините, като витамин C, се губят, защото те са чувствителни на топлина. Въпреки това, компотът запазва някои важни хранителни вещества, като фибри и минерали. Захарта, добавена при варенето, също може да намали ползите на напитката, но ако се използва по-малко количество или изцяло се пропусне, компотът остава по-здравословен.

По данни от Gotvach.bg, компотите все още съдържат антиоксиданти и фибри, което ги прави полезни за храносмилането и общото здраве, дори и след термична обработка. Така че, макар че се губят някои витамини, компотите могат да бъдат част от балансирано хранене, особено ако се приготвят с минимално количество захар.

Хранителната стойност на компотитеи вкус:

Запазване на витамини: При приготвянето на компоти, особено от пресни плодове, много от витамините, като витамин С, могат да се запазят, но част от тях може да се загубят по време на термичната обработка. Изборът на свежи и зрели плодове помага за максимално запазване на хранителните вещества.

Антиоксиданти: Плодовете са богати на антиоксиданти, които помагат за защита на организма от свободните радикали. Червените плодове, като череши и ягоди, съдържат особено високи нива на тези полезни съединения.

Фибри: Плодовете също така съдържат фибри, които са важни за храносмилането. Компотите могат да запазят част от фибрите, особено ако в тях се добавят и парченца плод.

Захар: Много компоти се приготвят с добавена захар, което може да увеличи калорийното съдържание. Важно е да се внимава с количеството захар, за да се запази здравословният аспект на продукта.

Консервиращи свойства: Всяка съставка, добавена в компота, има своите консервиращи свойства. Например, лимонова киселина, която често се добавя, помага за запазване на цвета и свежестта на плодовете.

Микроелементи: Различните плодове предлагат различни микроелементи. Например, прасковите са добър източник на калий, а ябълките предлагат полезни вещества, като бор и витамин К.

Още по темата: общо новини по темата: 588
06.11.2024 »
23.10.2024 »
18.10.2024 »
15.10.2024 »
28.09.2024 »
26.09.2024 »
предишна страница [ 1/98 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Почина Лиъм Пейн
Парламентарни избори октомври 2024 г.
51-ото Народно събрание
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: