Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българите започнаха да пестят пари от "Гражданска отговорност"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:57 / 11.06.2012Коментари (11)235
© Blagoevgrad24.bg
Българите отново са започнали да пестят пари от застраховката "Гражданска отговорност". Това показват статистическите данни за състоянието на пазара през първото тримесечие на тази година, публикувани от Комисията за финансов надзор в края на миналата седмица.

От 1 януари до 31 март 2012 г. у нас са купени полици "Гражданска отговорност" на обща стойност почти 141.85 млн. лв. За аналогичния период на миналата година премийният приход от задължителната автозастраховка възлиза на близо 150.6 млн. лв. Така за първото тримесечие на тази година се отчита спад на премийния приход по "Гражданска отговорност" от 5.8%. Интересното в данните е, че този спад е реализиран при положение, че през последните 12 месеца тарифите по задължителната автополица се увеличаваха на няколко пъти и в момента цената на застраховката на конкретна кола е с около 15% по-висока от същото време през 2011 г. Това означава, че при същия брой застраховани автомобили премийният приход на пазара на "Гражданска отговорност" трябва да е с 15 на сто по-висок, вместо с близо 6% по-нисък. На пръв поглед това показва, че част от собствениците на автомобили у нас или са спрели да ги карат, или просто не си купуват задължителната по закон полица.

Оказва се обаче, че това не е точно така. Проверка в няколко застрахователни брокера показва, че наистина има шофьори, които са се отказали от колите си и предпочитат да се движат с градски и междуградски транспорт. Но болшинството просто се възползват от възможността да плащат разсрочено за "Гражданска отговорност". "Наши клиенти, които години наред са си купували задължителната полица наведнъж, все по-често се интересуват от вариантите да плащат на няколко вноски и предпочитат този вариант", разказват служители на брокерите.

Не само при задължителната автополица, но и при доброволната "Автокаско" тенденцията е същата. Още в началото на кризата доста собственици на по-стари коли спряха да ги застраховат или пък купуваха полици само срещу риска "Кражба". От известно време насам се наблюдава все по-голям интерес към разсроченото плащане и при "Каско" застраховките, независимо от това кои рискове иска да включи в полицата клиентът. Това важи и за хора, каращи по-нови и по-скъпи за нашите стандарти автомобили. Така например собственици на возила на по 5-6 години, чиято цена върви около 10 хил. лв., преди не се замисляха изобщо дали да плащат наведнъж за "Каско". А и при повечето компании цената се движи около 600 лв., което не е непосилна сума за подобен стандарт. Сега обаче почти всеки втори пита за вариант на вноски, а голяма част от тях реално решават да заложат на тази схема, констатират застрахователни агенти. Вярно е, че така им излиза малко по-скъпо, но пък явно хората се чувстват не особено сигурни в доходите си за в бъдеще и предпочитат да отложат част от разходите си за след няколко месеца, констатират служители от застрахователните брокери.

Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Българинът всичко би платил,но нему позволява кесията,която е празна .
Aнонимен
на 11.06.2012 г.
0
 
 
трябва да се вдигнат глобите за тези без застраховки,как така ще караш кола без застраховка,къде го има това,къде бе тъпунгери,ако ти е скъпо,разбирам-продаваш колата и готово
Aнонимен
на 11.06.2012 г.
+1
 
 
Ами няма да плащам. Те и застрахователите не плащат. Плашат че са свързани с КАТ и те щяли да гонят. Нали всичко е Мара фтасала само това остава.
Aнонимен
на 11.06.2012 г.
+1
 
 
Щом има такава статия очаквайте покачване на цената.Застрахователя не може да си позволи българина да почне да спестява от застраховка, следователно ще вдигне цената.И нищо не го спира да го направи, защото държавата му е дала пълната власт да коли и беси който не плаща.
+1
 
 
Постоянно четем колко много са се снижили печалбите на застрахователните дружества, как работят на загуба, как и с колко трябвало да се увеличат засрахователните премии и вноски... А в годината поне 15 пъти ми звънят на телефона - ела при нас, ще ти направим отстъпка... Хем не печелят, хем като тръгниш за един хляб да си купиш ще минеш покрай 2 банки и 3 застрахователни брокери.
+2
 
 
От застраховане няма нуждал - Крайно време е да се отрежат крилата на тези разбойнически структури като отпадне думичката ЗАДЪЛЖИТЕЛНА -
Aнонимен
на 11.06.2012 г.
+3
 
 
нормално, една тримесечна за морето и после в гаража ... :)
Aнонимен
на 11.06.2012 г.
+7
 
 
Ние сме на път да откажем храната, какви ти застраховки...
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Земетресения в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Мигрантски натиск към България
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: