Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българите затъваме в дългове
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:28 / 18.09.2012Коментари (8)314
© Blagoevgrad24.bg
Българите затъват в дългове като в блато. Тенденцията, започнала от 2010 г., набира сила с всеки изминал месец. Само от януари до август сме натрупали над 1,6 милиарда лева. Това показват данните на камарата на частните съдебни изпълнители у нас. Бирниците са образували общо 714 000 изпълнителни дела на кредитори срещу длъжниците им. От тях 43 000 са в полза на банките. Останалите са за просрочени плащания по сметките за парно, вода, ток, мобилни телефони и лизинги на автомобили. За продан са обявени общо 9505 имота.

Всеки четвърти дълг може да бъде зачеркнат, ако влязат в сила готвените поправки в Закона за задълженията и договорите. Депутатът от ГЕРБ Емил Радев ще предложи да се въведе 10-годишна абсолютна давност за борчовете на физическите лица. Тя ще важи за случаите, когато гражданите изпаднат във фалит. Един от показателите за това е хората да останат без работа. Законът ще важи и със задна дата. Това означава, че ако влезе в сила от януари 2013-а, ще се заличават автоматично дългове от 2003 г., които не са събрани досега.

Според бирниците обаче, с помощта на бързото съдебно производство, както банките, така и дружествата за вода, парно, ток и телефони, вече успяват в рамките на 5 години са си съберат задълженията.

"Има, разбира се, и много случаи, в които въпреки делата, отнемането на имуществото и други мерки, длъжниците не връщат цялата сума", обясниха съдебните изпълнители.

Най-потърпевши от поправките в закона ще бъдат топлофикациите и дружествата за водоснабдяване. "Причината е, че при физическите лица санкциите са много малки. Нито могат да им спрат водата, за да не ощетяват редовните платци, нито пък да им вземат къщата или хладилника", обясниха още експертите.

Според икономисти загубите на банките ще нараснат с близо половин милиард лева, ако поправката в закона за задълженията стане факт. В момента банковата система губи близо 2 милиарда лева на година от граждани и фирми, които не си плащат заемите. Специално от потребителски кредити на физически лица банките са на червено със 707,5 млн. лева само за тази година, сочат данните на БНБ.

Рекордьор по загуби за 2012-а от дружествата за комунални услуги пък се очертава "Софийска вода". Потребителите дължат на дружеството над 60 милиона лева. 80% от задълженията са на битови абонати.

Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ама вие брамин им казвате роми-на смрадливите;крадливи мързеливи мангасари;които ни пият кръвчицата вече 23 години-с другарската подкрепа на управляващите.идват избори и пак ще почнат подаръците за мангалите;а за българите-афишите и концертите на веско маринов
-1
 
 
ама че трагедия ,да му писне на човек
+2
 
 
Време е банките, топлофикациите, ВиК и други монополисти да разберат, че обирджийският им начин на мислене не води до нищо добро. Не стига, че ми ги натрисат без алтернатива, а и ме карат да им плащам на цени, които сами си определят.Чудно ми е има ли друга държава в света, позволяваща толкова частни монополи, колкото България? Нали уж законът не позволява монополите?
+4
 
 
В държавата ни е налице диагнозата държавно безхаберие. Има една максима причина и следствие вървят ръка за ръка. Какво е видно 1. Защита на монополите. 2. Най-обременената държава с данъци при положение че социалния статус на българина е на ниво - мизерия 3. До кога ще се толерират разни застрахователи - узаконено крадене на пари . 4. Банковата ни система - добро е в интерес на нечии групировки. Лихва над 5 % се нарича пладнешки обир 5. Идват избори - разни партийни велможи се опитват да ви говорят какви не глупости - не се връзвайте ..... 6. Тия управляващи си отиват но ? имайте в предвид че правилата ги определя избирателя 7. В една държава кога управлението нехае се подават оставки а при нас се свалят радиаторите .
+4
 
 
Това е толкова дълбока тема,че каквото и да се каже няма да излъжем :). Нормално е,вече 22г. управляващите от всички политически партии се стремят да сринат българското население.Казвам българското понеже етносите (ромите) живеят на наш гръб и източват данъците,които плащаме под формата на помощи и пр.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофи в Кюстендилско
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: