Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българският патриарх отслужи молебен за здраве в Кюстендил
Автор: Венцислав Илчев 19:04 / 15.08.2024Коментари (0)981
© Владислав Чанев
Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Даниил отслужи молебен за здраве и благополучие на жителите и гостите на Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на Община Кюстендил. По предложение на кмета инж. Огнян Атанасов и с благословията на патриарх Даниил, 15 август ще бъде обявен за официален духовен празник на града.

"Обични в Господа братя и сестри, Честит и благословен празник. Днес е Успението на Пресвета Богородица, велик и славен празник, в който Божията майка се удостои да получи това, което всички православни християни очакваме и изповядваме в символа на вярата - възкресението на мъртвите и живот в бъдещия век. По молитвите на Св. Богородица, Бог да ни пази и да ни утвърждава във #вярата и благочестивия живот, които са условие и надежда за вечното ни добруване, за много и благословени години! Амин!“, с тези думи се обърна към кюстендилци Патриарх Даниил.

От името на жителите на Община Кюстендил кметът инж. Огнян Атанасов изказа благодарност, че на този голям хпристиянски празник Негово Светейшество е в Кюстендил и отслужи празнична патриаршеска литургия в храм "Свето Успение Богородично“.

Кметът помоли за благословията на патриарха общината да обяви 15 август за официален духовен празник на Кюстендил. Патриархът благослови намерението и пожела Панагия да е Истински духовен празник, "който да ви обединява и който действително да сочи какъв е пътя за истинска радост помежду ни и благоденствие на народа ни и надежда за спасение във Господ Исус Христос“.

Патриарх Даниил се обърна към миряните с призив за смирение и вяра в Бога.

"Радостта не идва от материалното. Тя не зависи от материалните условия, а от нашето отношение към Бога. Вярваме ли, стремим ли се към него и стараем ли се да живеем в мир с Бога и с човеците, оттук идва душевната радост, защото Бог е източникът за нея."

Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Даниил освети Богородични хлябове и икони в чест на Света Богородица.

По традиция и тази година пред храма бяха подредени красиви обредни хлябове, изработени от читалищата в Община Кюстендил.

По покана на Младежки консултативен съвет Негово Светейшество се срещна и разговаря с младежите от Кюстендил.

Срещата беше приятелска и емоционална, а темите, които засегна Негово Светейшество вълнуват всеки млад човек- какъв искам да стана, как да съм щастлив, на кого да подражавам.

"Няма човек, който да не желае да му е добре, това което #вярата ни учи е как да живеем, за да имаме трайна радост в сърцата си, с тези думи започна беседата с младежите на Негово Светейшество.

Неминуем духовен закон е - безкористното добро, което направи човек носи благо в душата му. Това е изпълнение на Божията заповед - да възлюбим ближния като себе си, допълни българският патриарх.

Патриарх Даниил посъветва младежите да не подражават на известни изпълнители, спортисти и модерни в момента инфлуенсъри.

"Постигнали ли са мечтата си, намерили ли са смисъла на своя живот- съмнявам се, защото, факта че ние сме временно на тази земя ни говори, че не можем да открием тук в пълнота смисъла на този живот“, каза още Патриарх Даниил.

Ако в душата ви идва радост от една дребна постъпка, като да помогнете на някой с нещо дребно, то тогава в душата ви ще бъде радост и мир, увери ги Негово Светейшество.

Той благослови младежите и им припомни, че любовта е жертва, а егоизма не води до нищо добро.

Михаела Василева от Общински консултативен съвет по въпросите на младежта подари на Патриарх Даниил репродукция на картина на Владимир Димитров –Майстора нарисувана от нея.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: