Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бум на бебета в страната, над 80 хиляди са родените през 2009
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 00:55 / 25.03.2010Коментари (0)266
© Blagoevgrad24.bg
Броят на ражданията в страната продължава да расте. Тенденцията тази година е и за повече родени близнаци и тризнаци. В същото време остър проблем остава застаряването на населението, съобщиха от Националната статистика. През миналата година българите са намалели с 0,6 процента. Това означава намаляване на населението до 7 милиона 563 хиляди и 710 души. Запазва се тенденцията за спад на броя на хората в трудоспособна възраст. В края на 2009 г. трудоспособни са едва 63% от българите.

В същото време раждаемостта продължава да расте. Миналата година регистрираните новородени у нас са над 80 хиляди. Повече от половината децата са родени извънбрачно, но 18 на сто от тях живеят извън семейна среда.

Своеобразен рекорд е отбелязала страната ни при ражданията на близнаци и тризнаци  миналата година. Те са с 235 повече от 2008 година и най-много от 1960 година насам. При 1181 от ражданията са родени по две, а при 39 - по три деца.


Още преди края на март е ясно, че родените бебета в болница Шейново са доста повече от появилите се на бял свят през първите 3 месеца на миналата година. Вече са се родили хиляда. За сравнение - родените за цялата кризисна 1997-ма са около 1500. И в тази болница е видна тенденцията да се раждат повече близнаци и тризнаци.

Над 15 двойки бебета са се родили за трите месеца в Шейново, днес там имаше 5 двойки близнаци. Атанаска Михайлова е 33 години от София и при четвъртия опит ин витро ражда момиче и момче успешен опит.

"Много съм щастлива и много развълнувана. Колкото повече деца, толкова по-добре. Искам да пожелая късмет на всички двойки, които искат деца, както каза д-р Стаменов, надежда винаги има", каза Атанаска Михайлова.

Само за последните 3 дни в Шейново са родени 60 деца.
"Мисля, че е само добър знак в България се раждат все повече и повече деца, ще имаме повече наследници, които да определят бъдещето ни. Със сигурност знам, че децата са плод на обичта между българския мъж и българската жена, със сигурност показателят раждаемост в една страна показва и сигурността, която има семейството, когато семейството си позволява да има повече деца - е готово за това и може да си го позволи", коментира д-р Дечо Чакъров.

Той казва, че за 10 години смъртността при новородените е намаляла наполовина и по този показател сме на едно от водещите места в Европа. Статистиката сочи, че бебета се раждат най-много през зимните и пролетните месеци, или както се шегуват лекарите - бебета се правят най-вече, когато е топло и хората тръгнат по-разсъблечени.

.

Източник: btv






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: