Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бум на самоубийствата у нас в последните месеци
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 00:05 / 08.08.2011Коментари (3)549
© Blagoevgrad24.bg
Психиатри алармират, че у нас има бум на самоубийствата. Броят на хората, които решават да сложат край на живота си, драстично се е увеличил през последните месеци. Една от причините е финансовата криза. Мария е на 40. Преди три години изпада в най-тежката си житейска криза.

Светът й се срива, а изход - не намира

"Беше един некратък процес на размисъл как да продължа и дали мога. Имах период от време,  когато всичко ми се струпа на главата, изведнъж - лошо заболяване, злокачествено, финансова криза, за мен лично вкъщи, семеен проблем - бях напусната от съпруга ми. И аз трябваше да се справя сама с всичко, просто защото нямаше на кого да се доверя. Не издържах, в един момент и си помислих, че светът свършва за мен", споделя Мария.  

Посяга към хапчетата. Сега е доволна, че не са били достатъчно

"Да ви кажа, че съм си представяла как умирам, не мога да го кажа. В един момент нямах сили и така стана... нямах от кого да търся помощ", каза жената. Не са малцина тези, на който им е минавала мисълта за край

Жените са по-склонни съм самоубийство

сочат данните. Но, пък опитите на мъжете са по-успешни. Повечето избират да сложат край на живота си с хапчета или самообесване. Един от всеки трима, избрал смъртта, е със здрава психика. Вероятно по-лабилна в дадения момент, обяснява доцент Емил Калудов.  Психиатърът всекидневно разговаря с тези хора. И им посочва смисъла.

Съветите:

"Може да се намираш в много тежка ситуация и да се вторачиш в нея и тя да остане единственото нещо което те занимава, а може да си кажеш: "Тежко, е, но аз ще намеря опори да се справя с това"... Когато човек намери сили да сподели, колкото и да се срамува, колкото и да мисли, че хората ще го съжаляват, а това е много болезнено, наистина е по-добре да сподели, отколкото да предприема такива мерси спрямо себе си", каза доц. Емил Калудиев.

Добрата новина е, че напоследък все повече хора, изпаднали в тежки състояния, се обръщат за помощ към психолози, психиатри или психотерапевти.

Източник: btv






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.12.2011 г.
0
 
 
Да каже г-н Калудиев на колко околосветски пътешествия беше пратен заедно с жена си от медицинските фирми. Да каже дали е правил лекарствени експерименти с наборните войници, давайки им огромни дози от новите психотропни лекарства. Да каже вземал ли е пари за уволнение по болест. Да каже дали с връзките на първата си жена е назначен в психиатричната клиника. Да каже, че не е началник на клиниката от 2000г., а от есента на 2002г, защото през пролетта на 2002г.безславно беше изритан от тогавашния началник на ВМА, генерал Златев. Да каже как изтърка килимчето пред кабинета на новия шеф Тонев, за да се моли за ново назначаване. Да каже защо не успя да се хабилитира от първи път, а изчака лятната сесия на ВАК, в редуциран състав и колко плати на членовете на тази комисия, за да го произведат в звание "доцент". Да каже ...колко неща има да казва, ама няма кой да го накара...
Aнонимен
на 06.11.2011 г.
0
 
 
Калудиев, Джунов и Калудиева - светата троица в психиатрията на военната болница. Единият предаде Богу дух, време е и семейството да го последва. Амин!
Aнонимен
на 12.10.2011 г.
0
 
 
И каза д-р Тодоров: "Отивам до кабинета на д-р Калудиев за помощ, щото един от пациентите се леше разлеснял и що да чуя, отвътре се онождат с д-р Праматарска. Абе, психиатрия...
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: