Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цачев: На пазарa има пари и желание да се инвестира
Автор: ИА Фокус 12:41 / 29.07.2024Коментари (0)1016
©
Никога не е имало такава силна реакция и такова разминаване между големите и по-малките технологични компании. Това подсказва, че на пазара има пари и желание да се инвестира. Прехвърлянето на капитали към тези по-малки компании е много интересно и уникално. Това каза главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Тази уникална по думите му ситуация е резултат от задържалите се дълго високи лихвени проценти, които удрят бизнеса.

Цачев коментира резултатите от публикувания отчет на компанията майка на Google – Alphabet, за първата половина на 2024 г. "Тя показа по-добри резултати от прогнозите, но реакцията на инвеститорите беше негативна, защото се вижда, че тези големи инвестиции в инфраструктурата на изкуствения интелект може да доведат до свиване на нормата на печалба. Предвид това, че оценката на тези компании е доста висока, се получи такава силна реакция в негативна посока – акциите паднаха с повече от 5%, след като беше публикуван отчетът. Може би точно едно такова положение, в което пазарът преоценява много оптимистичните си очаквания към по-реалистични, е причината за тази основно негативна реакция върху технологичния сектор“, обясни експертът.

През тази седмица се очакват отчетите и на останалите топ 5 технологични компании. "Ще видим дали тенденцията на слаба реакция към добрите отчети ще се запази и дали това ще даде знак, че пазарът е направил доста сериозен ръст и ще продължи да пада през следващите няколко месеца. Миналата година видяхме връх на пазара точно при публикуването на отчетите в края на юли и началото на август, което продължи на практика почти до края на октомври месец“, припомни Цветослав Цачев.

Ключова сега е реакцията на инвеститорите и как те ще изтълкуват отчетите на технологичните гиганти, а не дали те ще бъдат добри или по-слаби. "Ако те са по-слаби от прогнозите, това ще доведе до силни разпродажби, но в момента виждаме по-добро ниво на корпоративните резултати спрямо прогнозите, отколкото обичайно се случва на американския фондов пазар“, посочи Цачев.

Срещата на Федералния резерв на САЩ за лихвите едва ли ще донесе изненада, смята той. "Данните за инфлацията преди две седмици бяха позитивни и дадоха такава възможност.

Данните за индекса на потребителските цени пък бяха по-високи от границата на толеранса, но тенденцията на успокояване на инфлацията позволява да се свалят лихвите. Чисто икономически се забелязва забавяне и слаба рецесия, която удря по-бедната част от населението. Именно за гласовете на тези хора се борят политиците. Подкрепата с намаляване на лихвите и с допълнителни държавни разходи първоначално би била много добра, но това нещо ще изиграе лоша шега по-късно през следващите една-две години, защото отново ще доведе до ръст на дългосрочните доходности, а от там и на разходите по ипотеки. Икономиката рискува да влезе в един доста дълъг период на слабост“, обясни експертът.

Според него не заседанието на Фед, а решенията на централните банки в Япония и Великобритания ще бъдат следени с по-голям интерес. "Може би най-интересното ще бъде какво ще се случи в Япония, защото има много силни движения на японската йена спрямо останалите валути. Тя падаше силно, сега се възстанови и ако японците покачат лихвата, това може да доведе до допълнителен стимул за растеж на валутата. Но това може да има интересни ефекти върху финансовите пазари и валутната търговия в тази страна, защото засилването на валутата пък ще направи финансирането с японски йени още по-скъпо.

Има много фондове и големи инвеститори, които взимат евтини японски пари назаем, за да инвестират в чужбина, където получават повече възвращаемост. Когато печалбите от това пресъхнат, може да видим доста негативна вълна на пазарите от разпродажби и затваряне на такива позиции, но засега сме далече от такава ситуация“, коментира Цветослав Цачев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Замърсяване на река Струма
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: