Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цените на зимнината тръгнаха нагоре - колко по-скъпо ще ни излезе туршията тази зима
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:09 / 09.11.2024Коментари (0)981
©
В сезона на туршиите, зеленчуците леко поскъпнаха, включително зелето, карфиолът, праза и чушките, които сега се търсят най-много и от тях има в изобилие на пазара.

Увеличението на зелето е с 20%, пиперът и червените чушки са поскъпнали с 10% само за дни. Това показват официалните данни за цените на борсите у нас.

На какво се дължи скокът в цените и колко ще ни струва зимнината?

След 3-години на гурбет във Великобритания, Александър се завръща в родното си село Исперихово и се захваща с трудоемко земеделие. Повече от десетилетие вече отглежда зеле. За тези години през ръцете му са минали тонове продукция. Този сезон обаче реколтата ще е на половина по-малко, а причината е сушата.

"Много е топло и оттам идва целият проблем. Точно, когато го садихме беше 37-38 градуса. Поливаме, поливаме, но то си иска малко по-хладно време, за да завие всичко", обяснява Александър Георгиев.

За продажбата на произведеното 20 тона зеле, мъжът разчита единствено на посредници. И смята, че по-високата цена ще компенсира ниските добиви.

"60 стотинки беше миналата година, цена на едро. Тази година е 80-90. Аз го давам в момента на 80 стотинки. Давам го на прекупвача. Прекупвачът вече го дава по-нататък по вериги, по пазари. Аз нямам време директно да си го продавам по пазарите", обяснява Александър.

За него по-хубаво от българското зеле няма и ни дава съвети как да го разпознаем от вносното на сергията на пазара.

"Вносното зеле е с три жилки. Нашето, българското, е с 5-6. По-бързо втасва българското, по-бързо се вари", обяснява Александър.

Заради топлото и сухо време реколтата от праз тази година също е по-ниска, оплакват се производителите. Ниските добиви ще вдигнат цената на зеленчука, който се отглежда 9 месеца.

"При праза е още по-жестока работата. Той се сее февруари в началото на март и 9 месеца се гледа. Всичко това са поливки, торове, разходи за работна ръка и цената не е много висока в сравнение с това, което се повишава", обяснява Петър Георгиев. Казва, че миналата година връзката е била 2,20, тази година е 2,50 лева.

А на борсата поскъпването вече е осезаемо. Прекомерният внос на зеле не успя да свали цената му.

"Зелето в момента на борсата се търгува на цена от 1,2 лева. Миналата година цената му е била 90 стотинки. Има известно поскъпване", обяснява Илия Гатев, директор на зеленчуковата борса в с. Първенец. Вносът е от Македония, Турция, Гърция.

Скок има в цените на оранжерийните краставици и домати. Най-скъпо на борсата се продават розовите - 5 лева за килограм.

"При картофите има леко повишение на цената. Но така или иначе при картофа ще продължи да се повишава цената, докато не излезе пресният следващата година. Може да мине и 2 лева в близките месеци", обяснява Гатев.

Още по темата: общо новини по темата: 221
29.11.2024 »
29.11.2024 »
29.11.2024 »
29.11.2024 »
29.11.2024 »
29.11.2024 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Зима 2024/2025 г.
51-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
В столичния кв. "Младост 1" откриха труп на жена, има следи от насилие
Риск от чума по дребните преживни животни
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: