Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Чакат ни повече от три месеца непрекъснати екстремни жеги!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:54 / 27.10.2011Коментари (5)311
© Blagoevgrad24.bg
Чакат ни повече от три месеца непрекъснати екстремни жеги. Заради глобалното затопляне в България климатът ще стане подобен на този в Северна Гърция. Това предупреди вчера проф. Веселин Александров, шеф на метеорологията в Националния институт по метеорология и хидрология. На първа работна среща в екоминистерството се събраха експерти от 6 министерства и 3 агенции, за да обсъдят какво трябва да се направи, за да не ни завари промяната във времето неподготвени.

До март на 2012 г. те трябва да изготвят национален план за справяне с нея, но още през ноември тази година всички министерства трябва да са наясно със своите задължения, твърди зам.-министърът на екологията Евдокия Манева.

За последното десетилетие температурата в страната се е повишила с 1,2 градуса.

Те винаги увеличават смъртността, като създават и сериозни здравни проблеми на много хора. Според един от песимистичните сценарии обаче до края на века температурата ще скочи с още 5 градуса. Но още през 2050 г. се очаква да стане с поне 2-3 градуса по-топло, което ще ни осигури над 3 месеца небивали жеги.

През 2003 г. във Франция от подобна топла вълна измряха 25 000 човека, а в цяла Западна Европа от необичайния пек починаха над 75 000 човека, напомня проф. Александров. Затоплянето вече ни показа своите възможности, но истинската му сила ще научаваме тепърва и здравните проблеми са едни от най-важните последствия, твърди той. Ще се наложи да се лекуваме от непознати доскоро болести. Според прогнозите средногодишната температура в страната ще е между 10 и 12 градуса, но в Тракийската низина тя ще е с 5 градуса по-висока.

Проучването показва, че в южните части на страната - до Пловдив, ще има средиземноморски климат, а като цяло България по брой на валежи ще се изравни с Испания.

Климатът на Северна Гърция ще се премести в Тракийската низина.

Но оттатък Стара планина ще се запази континенталният климат. Там обаче ще намалеят денонощните амплитуди. Минималните температури се повишават по-бързо от максималните, заради това

дневната амплитуда се намалява, а нощите стават по-топли твърди проф. Александров.

Със сигурност промяната в климата ще доведе "нечакани гости" като маларийните комари или различни други опасни буболечки, за които все още у нас е твърде студено, предупреждава ученият. Вълни от непознати болести и по земеделските култури се очаква да пристигат от Турция. При повишаване на температурата е нормално да се измества ареалът им на север, коментира професорът.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
По добре жега отколкото студ.Защо?Ами като е жега ще се къпем с ладовна вода и ще стоим на сянка, а ма като е стунд -печката трябва да е запалена ,а за да е запалена трябва кюмюр ,а за да има кюмюр трябва да се купи,а за да се купи рябват пари .По добре жега!Като е жега зарзавата(зеленчука) расте берзо,като расте бързо цената пада.Подобре жега.Ще ядем зарзават т.е. много естествени витвмини.По добре жега.
0
 
 
Съществуват теории за климатичните промени, според които изменеията на климата са под формата на циклични колебания, които се наблюдават през 60-70 години, така че те превиждат в следващите 10 години да имаме застудяване и големи снежни преспи през зимите. Това е резултат от движението на земята около слънцето. Ако се допусне, че двете теории не си противоречат, то глобалното затопляне става спираловидно и дългосрочно температурата ще се повишава, но с колебания, при които ще има спадове. Т.е. това, което прогнозира професора ще се случи, дори да не е веднага и ние трябва да се подготвим навреме.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Бюджет 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: