Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Частици от Япония преминават над нас утре
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:10 / 25.03.2011Коментари (0)373
Късно следобед в събота се очаква над България да започнат да преминават въздушни маси, съдържащи молекули от изхвърлянията над АЕЦ "Фукушима" в Япония. Това незначително количество не може да навреди на здравето. Прогнозата е при условие, че вятърът не промени посоката и скоростта си от четвъртък. Това каза проф. Радостина Георгиева, директор на Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ).

"Очаква се незначително количество радионуклеиди, които няма да променят фона в страната. Възможните концентрации са толкова ниски, че ще са в състояние да ги измерят само специализирани лаборатории. Невъзможно е радиационният гама-фон да се повиши! Всички могат да се уверят в това, като следят публичните табла за измерване", обясни проф. Георгиева. Според нея не се налагат никакви предпазни мерки дори за децата и бременните, които са най-уязвими.

Теоретично при запазване на скоростта и посоката на вятъра въздушните маси, които ще навлязат утре, ще излязат от наша територия за 10-12 часа. "Центърът по радиобиология взе контролни проби от въздуха, атмосферните отлагания, питейните води на 16 март - обясни проф. Георгиева. - Те ще бъдат съпоставени с нови проби през следващите дни."

До събота-неделя вятърът над България ще е слаб до умерен, със скорост 10-12 м в секунда, ориентиран от запад и югозапад, каза дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН Мартин Иванов. Смяна на преноса се очаква към неделя, когато посоката в приземните слоеве вероятно вече ще е от изток и североизток.

Валежи днес и утре не се очакват. Възможни са на места в неделя. Дори при дъжд не се изискват никакви специални предпазни мерки, успокои проф. Георгиева. Частиците изминават хиляди километри и до Европа стигат незначителни количества радионуклеиди. Това не налага йодна профилактика, не си я самоназначавайте, опасно е, предупредиха медиците.

"Никъде в Европа не се наблюдава промяна в радиационния фон, няма как облак в истинския смисъл на думата да е стигнал тук. И как се разбира японска ли е частицата? Дори нормално работещи централи периодически създават минимална радиация в близката си зона, но количествата са безопасни", твърди проф. Димитър Сираков от НИМХ.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: