Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цоков: С близо 10 % се увеличават децата, записани в детска градина
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:43 / 02.10.2024Коментари (0)144
©
Процентът на децата, записани в детска градина, се увеличава с близо 10% през последните две години и стига до 88 % през учебната 2023/2024. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в столичната детска градина № 50, където даде начало на дейностите по проекта на МОН "Силен старт". Финансиране по него ще получават 1 500 градини и училища с предучилищни групи за подпомагане на деца със СОП, в риск и изявени дарби, квалификация на педагогически и непедагогически специалисти, интензивната работа с родители и др., съобщиха от МОН.

"През последната година упорито работихме по отношение на ранно детско развитие, както и грижата и образованието на децата в ранна детска възраст“, каза министър Цоков. Той подчерта, че политиките, свързани с работата по механизма за обхват, въвеждането на задължително предучилищно образование за децата от 4 години, премахването на таксите за посещение на детска ясла и детска градина, осигуряването на безплатни учебни пособия, дават резултат. "Това е много добър показател за политиките не само на образователната система, но и на обществото като цяло", каза още министърът.

По проект "Силен старт", реализиран от МОН и финансиран по европейската програма "Образование" ще бъдат отпуснати общо над 105 млн. лв., за мерки и дейности, които ще реализират в продължение на 5 години. Те включват допълнителна подкрепа за личностно развитие на деца със специални образователни потребности, в риск, с хронични заболявания и изявени дарби, обща подкрепа за приобщаване на децата в предучилищното образование, психологическа подкрепа и прилагане на програми за здравно образование и физическа култура, интензивна работа с родители и повишаване квалификацията на педагогическите специалисти и непедагогически персонал. Предвижда се общо 75 000 деца и родители да получат подкрепа.

За първи път в рамките на проекта ще бъдат включени и яслените групи в детските градини. Проектът "Силен старт" ще даде възможност на силен и равен старт на различни групи деца, подчерта министър Галин Цоков.

Детска градина №50 се посещава от 277 деца между 1 г. и 6-годишна възраст, а екипът й е от 51 души, 26 от тях са педагогически специалисти. Образователната институция разполага с музикален салон, физкултурен салон, открита и закрита площадка за безопасност на движението по пътищата, сензорни стаи, изградени по проект на МОН, ателие по керамика. Директорът Росица Алексиева каза, че от тази учебна родителите на

деца от четвърта подготвителна група ще имат възможност да преценят дали искат следобеден сън за децата си или занимания за обучение и социализация.

Деца от детската градина показаха занимания по интереси, с които развиват уменията и таланта си – музикални изпълнения, лего работилница и спортно състезание.

Педагогическите специалисти от детската градина, която ще се включи в повечето дейности проекта, представиха добри практики от изпълнението на сходни дейности в системата на предучилищното образование и споделиха, че ще ги надградят чрез "Силен старт".

На събитието присъстваха още кметът и зам.-кметът на район "Възраждане" Станислав Илиев и Димитър Белов, д-р Ваня Кастрева, началник на РУО София-град, Любомир Йосифов, главен секретар на МОН, Ваня Георгиева, ръководител на проекта и експерт по предучилищно образование, Владимир Станчев, директор на дирекция "Управление и изпълнение на проекти“, представители на Изпълнителна агенция "Програма за образование", директори, учители, родители, експерти от МОН и РУО София-град.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
България и Войната в Украйна
Пребиха жестоко легенда на популярен български клуб
Арестуваха певицата Диона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: