Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цветан Цветанов: Да загърбим популизма и скандалите
© Plovdiv24.bg
В България отсъства смисленият политически дебат за политики и всичко е само през призмата как да има скандали и това да бъде водеща новина в сутрешните или вечерните новини. Така определи в интервю за Plovdiv24.bg политическата ситуация Цветан Цветанов – водач на листата на коалиция "Свободни избиратели“ в Пловдив – област и в Благоевград . В коалицията участват партиите "Републиканци за България“ на Цветанов, Съюз на свободните демократи на Стефан Софиянски и партия "Зелен съюз на Данаил Димов.

"Свободни избиратели“ заявяват, че ще работят в бъдещото Народно събрание за нормализация на политическия живот в страната, да има смислен дебат и гражданите да се възползват от това, за което са избрани политиците, защитавайки обществения интерес.

"Април 2021 г. България трябваше да изпълни ангажимента си и да внесе План за възстановяване и устойчивост. Той не беше внесен от тогавашното редовно правителство, което приключи с мандата на Борисов и Томислав Дончев и беше внесен от последващото служебно правителство.

Това създаде много напрежение и много политическо конфронтационно говорене, което не реши проблемите и не се възползвахме от авансовото плащане, което страната ни трябваше да получи, ако бяхме спазили този срок. Само да припомня, че Румъния и Гърция получиха по 9 милиарда и в момента страните се готвят за пето плащане от ЕК за декарбонизация и трансформация на икономика и енергетика и всичко това, което дава възможност да станат конкурентоспособни бизнесите на европейския и световния пазар.

Ние в момента се лишаваме от тази възможност, защото знаете, че в т.нар. правителство на сглобката, което беше между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, не успяхме да се възползваме от това финансиране, въпреки че това бяха основните приоритети в управленската програма на правителството на Денков-Габриел“ – посочи Цветанов.

Припомни, че акцент на кабинета Денков-Габриел бе да се положат максимални усилия да се усвои второто плащане в размер на 1,5 милиарда, което от своя страна е правно обвързано с 66 мерки и 20 законодателни промени. За съжаление това не е изпълнено и приоритетът отпада като ревизиран и възможен в управленския мандат на т. нар. Ротация. Изброява и неслучилото се влизане в еврозоната и изпълняването на ангажиментите на България, свързани с инфлация и промени в законодателството.

"Сега в момента какво трябва да се направи в 51-ия парламент? Нека да загърбим този популизъм, който е водещ в новинарските емисии. Аз искам да има смислен политически дебат и да върнем нивото на политическото съществуване на политическите партии и това, за което трябва да се говори, е за съответните политики“ – смята Цветанов.

Посочва, че една от мерките, които трябваше да изпълни страната ни, за да получи европейско финансиране, е въвеждането поетапно на либерализацията на цените на тока за българските потребители. Когато обаче се въвежда такъв механизъм, трябва да има компенсаторна система за най-засегнатите групи от хора.

"Това не беше направено и най-лесният вариант, когато има неспособност както на политическата класа в парламента, така също и на изпълнителната власт, е да го отлагаме за последния възможен срок. Ние го отложихме за последната възможна дата, която дава ЕК – 2026 година. По същия начин решихме проблема, който се отлага в продължение на седем години – такса битови отпадъци. Тези нови изисквания трябваше да се въведат от 1 януари 2025 г.

Беше прието ентусиазирано от парламента да се отложи с една година, но никой не си зададе въпроса защо това е поредното отлагане. Може ли някой да ми даде отговор дали в рамките на тази една година ще може да бъде направено като подобрение във формулата и изчисленията? Аз съм убеден, че не“ – коментира Цветанов.

Законодателните инициативи и обществените обсъждания са ключът към успеха, но в България се залага на фейсбук, тик-ток и на неща, които не дават решение, но дават възможност за отвращение на хората от политическата класа. "Това не е работещо, за излизане от тази криза, в която се намираме днес. Защото по ПВУ можем да усвояваме средства до 2026 г., но ние сме изпуснали първите 3-4 години и едва ли за две години ще можем да усвоим тези средства. Вече има безвъзвратно загубени парични ресурси от ЕК“ – каза той.

Пловдив получи голямо признание от Европа, когато беше Културна столица на Европа, но за голямо съжаление в последните години не се случват тези неща, които Пловдив заслужават, смята Цветанов. Може би управлението не е на висотата, която пловдивчани очакват, но кредитът на доверие, което са дали по време на изборите, мисля че има какво да наваксва администрацията, с управленски решения, които да стигат до хората.

Коалиция "Свободни избиратели“ е под № 22 в интегралната бюлетина за изборите на 27 октомври 2024 г.


Още по темата: общо новини по темата: 482
03.10.2024 »
03.10.2024 »
03.10.2024 »
03.10.2024 »
03.10.2024 »
02.10.2024 »
предишна страница [ 1/81 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мигрантски натиск към България
Зима 2024/2025 г.
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: