Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Виктория Казакова за зависимостите: Известните личности са символ на свобода, но и на разпад
Автор: Харитина Агопян 12:12 / 23.01.2024Коментари (0)453
©
Едни личности могат да бъдат успешни, символ на свободата, но същевеременно да се разпадат под влиянието на упойващи вещества. Важното е как младата аудитория възприема тези примери". Това каза психологът д-р Виктория Казакова в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус".

86-годишният актьор Антъни Хопкинс признава в биографичната си книга, която излезе тези дни, че дълго време се е борил със зависимостта си от алкохола. Това отваря разговора за известните личности и зависимостите- каква е връзката между публичността, алкохола и наркотиците?

“Когато няма граници в семейството, това е проблем. Защо съвременния човек е изкушен от тези вещества – може би ценностите не удържат разпада на зависимостта. Тя е съпроводена с разпад на личността и нейните действия", каза още Казакова.

“Пътят на властта и парите лесно подхлъзва успешната публична личност да се отчужди сама от себе си. Зависимостта започва като експеримент и прераства в зловредна употреба. Това

променя поведението и мисленето. Още преди тя да стане хронична болест, личността се трансформира. Ценностите си отиват",разказа д-р Казакова.

“Търсенето на себе си в здрави рамки, самооценката, близостта с родителите са ключови превантивни механизми, за да възпитаме децата си в здравословно поведение. Има противопоказни и рискови родителски модели, които предпоставят зависимости", категорична е Казакова.

Родителите са безпомощни, когато зависимостта ескалира. Тя обикновено дълго време остава прикрита при тинейджърите. Реакцията на родителите може да поощри употребата – много родители самите те употребяват и насърчават децата си, като не разбират сериозността на проблема, сподели професионален опит д-р Казакова.

“Не става дума за силни и слаби характери, зависимостта не прави тази разлика", категорична е Казакова. “Употребата развива липса на смисъл , апатия, непукизъм. Трябва да изместим фокуса на децата към градивни занимания, към нещо позитивно. Няма точна формула за превенция, но има какво да се направи", смята специалистът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: