Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Данъчни излизат на лов за скъпи имоти и коли, ще пълнят хазната
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:18 / 02.04.2010Коментари (0)129
© Blagoevgrad24.bg
Масов "лов" на скъпи имоти и коли ще предприемат отново данъчни и общини, научи "24 часа".

Очаква се инспектори да обиколят големи градове и вилни селища, за да установяват скъпо имущество и кой е собственикът му.

Причината е свързана със записаната под фаталния номер 13 в антикризисната програма мярка, популярна като данък лукс. От финансите имали подозрения, че много нова собственост не е декларирана, или е обявена на ниски стойности, въпреки че по закон има глоби.

В сряда Министерският съвет реши: "Удвоява се данъкът върху жилища с данъчна оценка над 300 хил. лв. Удвоява се данъкът върху автомобили със застрахователна стойност над 70 хил. лв. Утроява се данъкът върху персонални яхти и самолети.

Планът е да се съберат 35 млн. лева

Във финансите вече има експертни групи, които мислят за детайлите по всяка мярка. Тази, която прецизира промените в данък сгради, засега не предвижда повишение на данъчните оценки.

"Не е правен анализ доколко данъчните оценки съответстват на пазарните цени. Силната динамика на пазара не позволява точен анализ. През 2011 г. се очаква стабилизиране на пазара и тогава ще е въможно да се направи прецизно проучване, което да даде отговор на въпроса ще има ли такава промяна". Това казаха официално от финансите вчера на "24 часа".

По неофициална информация сривът в цените на имотите прави финансово неизгодна промяната в данъчните оценки, защото те трябва да се понижат.

Вече е ясно, че селските къщи и тези в по-малки градове няма да бъдат засегнати от новия данък лукс. Още се обмисляло дали собственик, който има няколко имота и тяхното местоположение и сумарно данъчна оценка надхвърлят 300 000 лв., да се облага допълнително. Справедливо би било, ако те са равни на един голям, собственикът да дължи данък лукс, смятат хора от работната група.

Още бил висящ и въпросът с намалението от 50% за основно жилище. "Ако то остане, всеки ще посочи най-голямото и ще спести половината данък, а това не е целта", каза експерт.

Групата ще се консултира с общините, за да се промени методиката за изчисляване на такса смет. В антикризисните мерки е предвидено тя да зависи от изхвърления боклук, а не от данъчната оценка.

Засега намеренията са промените в местните данъци да влязат възможно най-бързо. Окончателният размер обаче се решава от общинските съвети в зададен "коридор". Тъй като това можело да забави промените за януари догодина, се мислел и вариант данък лукс да стане национален. Тогава нищо не пречело той се въведе от юли. Планът на финансовото министерство е всички мерки да се внесат в пакет, а одобряването им да стане с един закон. Така парламентът ще приеме наведнъж нужните поправки във всички закони.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: