Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Дават ли мухлясал кашкавал на децата по програмата "Училищно мляко"?
©
Приключи частично проверката на Районна прокуратура – Сливен, образувана след самосезиране от средствата за масова информация за получен мухлясал кашкавал в учебни заведения, на територията на град Сливен, по програмата "Училищно мляко".

Проверката бе извършена по общия надзор за законност на Прокуратурата и е с разширен обхват относно цялостно спазване изискванията на Закона за храните и подзаконовите нормативни актове, касаещи безопасността и годността на хранителните продукти, предоставяни в училищата и детските заведения в общините Сливен и Твърдица. Тя бе възложена на "Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Сливен, както и на Регионална здравна инспекция – Сливен и на Областна дирекция по безопасност на храните – Сливен.

В резултат съответните органи са проверили 91 учебни и детски заведения, кухни и ресторанти с дейност кетъринг, обекти за производство, склад за съхранение и доставка на храни по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", на павилиони и бюфети на територията на училищата. При проверките са констатирани множество несъответствия и нарушения от различно естество, довели до издаване на 42 предписания и 4 броя актове за установяване на административни нарушения. Конкретно по отношение на получен в някои училища кашкавал с мухъл, проверката е установила, че не се касае за отклонения от качеството на продукта, а за производствен дефект, довел до разхерметизиране на част от опаковките. Като резултат от проверката на Прокуратурата може да се отбележи, че е завишен контрола в тази област от съответните органи, подобрени са условията за производство, преработка, съхранение и транспорт на храните и е сведен до минимум риска при децата да попаднат неотговарящи на нормативните изисквания храни.

Отделно от гореизложеното, Районна прокуратура – Сливен е указала на ОДБХ – Сливен да активизира дейността си по упражняване на контрол върху спазване на нормативните изисквания, касаещи безопасността и годността на храните, предоставяни в училищата и детските заведения. Прокуратурата е изискала да бъде уведомявана за предприетите действия, включително и за контрола върху издадените досега предписания.

По отношение на установените данни за преетикиране с нов срок на годност на получен в НУ "Васил Левски" кашкавал, материалите са отделени в нова преписка с оглед допълнителна проверка и преценка наличието на данни за извършено престъпление от общ характер.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Та само в Сливен ли пробутват на децата мухлясал кашкавал и фалшиво мляко? Ами в Пловдив как мислите, че е нещо по-различно? В т.нар. кисело мляко, което се пробутва в училища и детски градини, няма никакви млечнокисели бактерии, та затова с този продукт не може да се подкваси едно натурално прясно мляко.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Социално недоволство във Франция
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
51-ото Народно събрание
Войната в Сирия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: