Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Дебне ни смъртоносна пневмония от гълъбите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:01 / 21.08.2013Коментари (4)378
© Impact Press Group
Гълъбите в София и в големите градове пренасят смъртоносна пневмония, която е опасна за хората и се открива трудно. Безконтролното им размножаване в урбанизираната градска среда доведе до увеличаване на случаите на заболяването в последните години. Това съобщи проф. Камен Плочев, началник на клиниката по инфекциозни и екзотични болести към Военномедицинска академия. Самото заболяване се причинява от хламидии, пренасяни от пернатите, поясни лекарят.

Във ВМА постоянно има пациенти с коварната пневмония. Без заболели от нея не остават и в Инфекциозна болница - София.

Проблемът се изостря от обстоятелството, че пневмониите от гълъбите са специфични, откриват се изключително трудно, коментира проф. Камен Плочев. Малко са джипитата, както и лаборантите, които се сещат да ги направят, уточни той.

По тази причина заболяването най-често се открива твърде късно, когато вече е напреднало, тъй като началната му фаза протича без никакви симптоми.

Освен това то не се лекува с медикаменти, като за другите типове пневмонии, а със специфични антибиотици.

Възможно е докторът да тъпче с антибиотици от друга група пациента по седем-десет дни без каквото и да е подобрение, тъй като не се е сетил, че става дума за хламидии от гълъбите.

Ако пневмонията, причинена от гълъбите, не се лекува навреме, се стига до възпаление на белите дробове. Хламидиите, които я разпространяват обаче, могат да ударят още нервната и храносмилателната система.

Петнадесет случая на пневмонии, причинени от гълъбите, има в София и София-област само за последния месец и половина, показват данни от регистрите на районните здравни инспекции.

Инфекционистите обаче предполагат, че те са много повече, тъй като заради трудната им диагностика вероятно лекарите са лекували пациенти с тази диагноза погрешно за друг тип пневмония.

Хората да не хранят гълъбите на прозорците си, невинното им занимание може да се окаже твърде сериозно за тях, предупреди проф. Плочев и поясни, че не само гълъбите на свобода, но и домашните, както и папагалите също пренасят опасните хламидии. Затова те трябва да се имунизират, преди да се вземат за отглеждане у дома.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 21.08.2013 г.
0
 
 
ю мрасните контейнери за смет нйама болести..... Ами неподарйаните зелени пло6ти , там нйама бактерии или болести , а ули4ните мастии..... Преди има6е галабарско друйестюо и ги нйама6е тези проблеми , а сега тарсиме под моркоюа сйанка...нйаямам думи ! Ето един работен юапрос за кмета ни !
+1
 
 
Десетки трупове (останки от трупове) на умрели болни гълъби гният във вътрешната площадка на втория етаж на Водната палата в Пловдив. Ежедневно болни птици падат долу, някои влизат и в коридорите и там умират. На покрива са се приютили стотина най-малко потенциални преносители на зараза. В сградата работят десетки фирми, включително фирма на едни от собствениците на тази сграда. Обаче никой не се впечатлява.
-3
 
 
А сега , и гълъбите виновни. Като има много нерви, злоба и др. се нарушава имунната с-ма. и от там идват болестите.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофи в Кюстендилско
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: