Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Делото "Октопод" се превърна в цирков спектакъл
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:15 / 26.01.2012Коментари (0)316
©
Третото заседание на знаковото дело "Октопод", което трябва да затвърди позицията на правителството като безкомпромисно в борбата си с организираната престъпност, се превърна в абсолютен цирк. Главната заслуга в следеният с интерес от ЕК процес да заприлича на хумористична развлекателна програма се дължи на бившия главен прокурор Никола Филчев.

"Това дело е един балон. Големи очаквания. След това го пускаш - той лети, има аплодисменти, ръкопляскания. После  балонът се пука и никога повече не може да бъде надут", заяви Филчев на излизане от съдебната зала, в която даде повече от объркани показания, голяма част от които - крещейки.

Никола Филчев, който при все по-редките си публични появявания, прави изключително запомнящи се изказвания, бе призован като свидетел по делото срещу Алексей Петров от  прокуратурата.

В съдебната зала се случи нещо изключително любопитно.  Филчев се изправи лице в лице с бившия шеф на НСС и настоящ общински съветник Атанас Атанасов.  Те от години не могат да се понасят, като Атанасов дори бе арестуван по образувани от Филчев дела. По всички обаче Атансов бе оправдан.

Между двамата се проведе очна ставка, за която настоя прокурорът в процеса Светлозар Костов, заради разминаване в показанията им. Преди ден Атанасов също свидетелства пред съда.

Попитан дали познава Атанасов, Филчев отговори, че знае, че такъв човек е бил шеф на НСС, но лицето, което е изправено срещу него не му напомня на Атанасов.

След предизвикалото недоумение изказване се премина към въпроса как Алексей Петров е бил назначен в службите за сигурност. Атанасов отговори, че Филчев му се е обадил и е дал препоръка за Алексей Петров.

При тези думи на Атанасов, бившия главен прокурор, който след изтичане на маната си дори бе пратен като посланик в Казахстан, се разкрещя: "100 процентова лъжа, кога съм ти се обаждал бе. . Аз исках от тогавашния премиер Иван Костов да те уволни, ама той ми каза: "Аз мога без него, ама жена му е много алчна. Служители на НСС никога не са ми докладвали на мен".

Очната ставка продължи с въпроса към Филчев дали познава убития прокурор Николай Колев. Бившият ръководител на държавното обвинение каза, че веднъж са се возили заедно във влака. После се сети и че веднъж му е ходил на гости.

Николай Колев бе от най-близките хора на Филчев в прокуратурата. След това между двамата назря огромен конфликт, а малко преди да бъде разстрелян в колата си, Колев в интервю разказа ужасяващи неща за практиките на Филчев като главен прокурор.

По време на очната ставка Атанасов попита Филчев дали и на него му е ходил на гости. На този въпрос  вторият отговори утвърдително.  Бившият обвинител и дипломат каза, че Атанасов много се хвалил, че без пари е взел апартамент от 500 квадрата от МС и затова отишъл да го види. След това добави: Аз не ви помня, че вие сте г-н Атанасов. Ходил съм в Атанасови, защото имаха нов дом, но не го свързвам с твоето лице. Спомням си, че г-н Атанасов ме покани, защото имал безплатни нови маса и стол.

Филчев си тръгна от съда с трима охранители, които разбутаха репортерите. Бившият главен прокурор обаче покани журналистите на пресконферензция във вторник на стълбите на Съдебната палата.

Бизнесменът, преподавател в УНСС, бивш съветник в ДАНС, някогашна барета и лоялен за кратко  гражданин  Алексей Петров е обвинен заедно с Антон Петров - Хамстера, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов и Цеко Йорданов за сформиране и участие в групата, действала между 2004 и 2010 г.

Петров отговаря и персонално за изнудване, придружено с опит за убийство на плевенския банкер Георги Цветанов, за рекет на Валентин Шотев, Пламен Георгиев и Велизар Велизаров, за разгласяване на държавна тайна и за това, че е поръчал на Джотолов да принуди експолицая Николай Динков да вземе кредит от 70 000 лв.

Източник: btv






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: