Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Депутати ще замазват гаф с такси за университети
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 07:40 / 10.03.2011Коментари (0)214
© Blagoevgrad24.bg
Поредна кръпка на Закона за висшето образование готви парламентът - този път заради нормативна недомислица на самите депутати. Проблемът е, че тя оставя държавните университети със загуба до около 3 млн. лева. А правата на желаещите да се запишат в платените магистърски програми т. г. ще бъдат рязко ограничени.

Ректорите на висшите училища вече изпищяха от поредното орязване на бюджетите им и на спешни срещи с финансовия министър Симеон Дянков и председателката на Народното събрание Цецка Цачева са поискали помощ. И двамата потвърдиха, че сме прави и обещаха подкрепа, каза вчера ректорът на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ.

Проблемът се ражда през м. г., когато между първо и второ четене в образователната комисия депутатите решават да променят формулата за изчисление на таксите за магистри. В резултат в част от университетите те рязко скачат. В Техническия университет в София например тя надхвърля 2000 лева. А в УНСС и във вуза в Търново намалява. В първия от 1800 лева става 1040 лева, или общата загуба при 3000 учащи се е малко над 2 млн. лв. Във втория намалението е около 1 млн. лв.

В СУ изчислиха, че ги чака намаление от поне половин милион лева. Само в Югозападния университет се похвалиха, че са успели да нагласят приема и таксите, така че да нямат големи проблеми. "Ние обаче искаме по-малък общ прием и правото сами да определяме таксите, за да има качество на обучението", каза ректорът проф. Иван Мирчев. Във всички вузове, независимо от това дали таксите им падат или се качват, се притесняват от отлив на магистри. В първия случай рязко ще скочи приемът заради по-евтиното обучение, което според ректорите ще доведе до по-ниско качество. А във втория - няма да има кандидати заради скъпотията.

"До седмица ще дадем становище за връщане на старите такси, защото сегашното положение не е справедливо", каза и главният секретар на образователното ведомство Красимир Вълчев. И уточни, че при промяната през 2010 г. никой не питал министерството.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: