Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
До 1200 лева може да стигне обезщетението при безработица
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:00 / 04.04.2010Коментари (0)233
До 1200 лева може да стигат обезщетенията при безработица, след като отпадне таванът за помощите за безработни. Една от антикризисните мерки, които правителството прие, предвижда, хората които се регистрират в бюрата по труда, да получават 60 на сто от заплатата, върху която са се осигурявали. Това ще стане от 1 юли. Все по-често без работа остават високообразовани и висококвалифицирани хора. Синдикатите алармират, че от една страна с качествата и знанията си те не могат да се възползват от предлаганите от държавата възможности за повишаване на квалификацията. От друга страна, това са кадри, които са се осигурявали върху високи доходи, а таванът върху обезщетението за безработица им позволява помощи до 240 лева.

Обезщетението, на което в момента имат право безработните е между 6 и 12 лева на ден. Когато този размер се определя, не се взема предвид колко е минималният доход, от който човек има нужда, за да оцелее.

"И всички останали осигурителни плащания са на база осигурителен доход, на вноски и законови разпоредби, а не на  изчисления свързани с нуждата на хората, за да живеят", обясни Даниела Асенова.

Мая Христова е химик по образование и с повече от 10 години стаж по специалността. Но от 8 месеца е без работа. Помощта, която взема от борсата е 186 лева. "Ще ми се плаче, защото да стоиш без работа на едни 200 лева мисля, че всеки не може да го възприеме. Не виждам какво можеш да направиш в днешно време с 200 лева. При което имам и банка, която е 200 лева", сподели Мая Христова.

От 1 юли хората, които останат без работа вече ще получават обезщетение, равно на 60% от дохода, върху който са се осигурявали. Сега максималният осигурителен доход е 2000 лева, това означава, че обезщетението може да е до 1200 лева, вместо досегашните 240. Изчисленията показват, че това ще струва на НОИ допълнително около 45 млн. лв. до края на 2010 г.

"НОИ е длъжен да изплаща всички дължими суми на осигурените лица. При всички случаи ще има недостиг на средства, но той ще се покрива от държавния бюджет", допълни Даниела Асенова.


Източник: btv






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: