Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Добромир Машев: В ламинирания паркет имаме няколко слоя акрилатни лакове, които са изключително опасни
Автор: ИА Фокус 18:32 / 03.06.2024Коментари (0)920
© Фокус
Строителната геобиология възприема нашия дом като един жив организъм, който може да диша и който излъчва определена енергия. Неживата и жива природа са съчетани в нашия дом и за да се чувстваме добре, трябва да знаем какво и как да приложим. Това каза Добромир Машев – геобиолог, председател на Института по екологично строителство, в предаването "Цветовете на България" на Радио "Фокус".

Строителството трябва да бъде възприемано в цялост. Важно е да знаем как се използват различните строителни материали и да ги използваме по правилния начин, подчерта той. "Когато правим къща, е добре вътрешната мазилка да бъде глинена, боята, която използваме, да бъде минерална, да има влагорегулация, за да няма мухъл. Всичко това са общи параметри, които задължително трябва да наблюдаваме в начина, по който строим, реставрираме и реновираме, за да се чувстваме добре в нашето жилище", поясни Машев.

Тенденцията в Западна Европа в момента е използването на естествени материали като лен, юта, коноп, глина, различни видове дървесина. "Препоръчвам да се използва естествено дърво. Не използвайте слепени дървесини. При ламинирания паркет имаме страшно много формалдехидни смоли, които слепват паркета, имаме няколко слоя акрилатни лакове, които са изключително опасни", предупреди той.

В дома трябва да се използват бои, които имат ниска емисионна стойност. "Това е много важно, защото боите съдържат летливи органични съединения, които са виновни за 80% от алергиите в нашата обкръжаваща среда. В момента съществува ново поколение бои на минерална основа – глинени, варови или хибридни, които не миришат на боя", обясни Машев.

През лятото е много важна слънцезащитата на домовете. "Много хора пренебрегват този фактор и когато се говори за изолация, всички мислят какво се случва, когато стане студено", отбеляза геобиологът.

Институтът по екологично строителство създава първия конвенционален сламен панел, който не съдържа никакви химични добавки. Той може да се използва за вътрешна и външна изолация. "Той е абсолютно екологичен и пази както от студеното, така и от топлото, което конвенционалните материали не могат да направят. На път сме да направим цената на готовия продукт да бъде много близка до тази на стиропора", обясни Добромир Машев.

Стиропорът е най-евтиният и най-употребяван материал за изолация в сградното строителство, но той не е устойчив, не е пожарозащитен и не способства за правилния микроклимат на помещенията в самата сграда, даде пример той.

В градовете има силно замърсяване с електросмог. "Няма как да избягаме на 100% от него, но чрез собствена антисмог култура можем да намалим натоварването върху нашето тяло. Всеки един от нас има по един интернет рутер, който по спецификации работи на 100%. Това се усеща изключително много. На рутера вкъщи съм сложил един датчик-часовник на контакта, в който е включен рутерът, и той се изключва например в 23:00. Т.е. мога да осигуря спокоен сън", поясни Машев.

"Глината е слоест силикатен минерал, който има способността да пречупва и абсорбира всякакви видове вълни. 2 сантиметра глина върху стените също е добро решение за намаляване на вредните лъчения", допълни той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ЕВРО 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Матури 2024 г.
Лято 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: