Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Даниел Смилов: Ключовите въпроси, които ще определят живота на новото правителство са три
Автор: Йоланда Пелова 18:55 / 18.06.2024Коментари (0)981
© Фокус
Моето очакване е, че ще има правителство, съставено от ГЕРБ, ДПС и ИТН, и то ще бъде с мнозинство, което го подкрепя. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ програмният директор на Центъра за либерални стратегии доц. Даниел Смилов.

ГЕРБ и ДПС са в доста силна позиция, защото на тях им трябват сравнително малко гласове за мнозинство. И в този смисъл според него от съществуващите възможности ИТН е най-удобната за Борисов и Пеевски, тъй като има много голямо сходство не само в програмите им, а и по ключови теми, като борбата с корупцията, реформата в съдебната власт. "Докато ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имаха много съществени различия, по отношение на ИТН на практика аз не виждам някакви напрежения. И от тази гледна точка отношенията между тези три партии ще бъдат вътрешно по-лесни,“ обясни той.

Според Даниел Смилов симбиозата между Борисов и Пеевски е вече факт и каквото и коалиционно споразумение се сключи, на практика министрите ще бъдат определени от този тандем. Това ще направи и съществуването на правителство по-лесно заради видимото разбирателство, но според експерта от гледна точка на легитимност правителството ще бъде уязвимо "заради корупционния багаж, който носят двамата лидери на тези партии, каквито съмнения имат със сигурност и голяма част от партньорите ни в Европа и САЩ“.

Предложението на ИТН за експертен кабинет и на ГЕРБ – за правителство на споделената отговорност според доц. Смилов от концептуална гледна точка не са изключващи се варианти, като може да има и експертен кабинет, в който не участват ключови лица, който да е скрепен с коалиционен или някакъв друг вид договор. "Т.е. не е изключено да имате и едното и другото: И експертен вариант, и някаква форма на коалиционно споразумение, което споделя отговорността между политическите партии.“  

Изборът на председател на Народното събрание е тест за съществуването на работещо мнозинство в парламента, каза още той и обясни, че ако Росен Желязков и Йорданка Фандъкова са ключовите имена, върху които се мисли, то очевидно ГЕРБ ще се опита да сложи на такива позиции хора, които са консенсусни и добре приети и от другите политически партии. "Сегашната ситуация е такава, че ми се струва, че лесно ще мине избора на председател на Народното събрание поради факта, че има 3 партии, които лесно могат да се договорят, и двете от тях, ГЕРБ и ДПС, работят в пълна симбиоза.“  

Ключовите въпроси, които ще определят живота на това правителство са три: "Единият е какво ще се направи по фискалната политика, дали ще се промени политиката на Асен Василев, която даде доста добре резултати и подготви България за влизане в еврозоната. Другите два разбира се са антикорупционната политика и продължаването на реформите в съдебната система, както и назначаването на регулаторите, което ще бъде много уязвимо място и трябва да се внимава да не се повтори ситуация с протестите от 2013 година, провокирани от избора на шеф на ДАНС в лицето на самия Пеевски,“ предупреди програмният директор на Центъра за либерални стратегии доц. Даниел Смилов.

Още по темата: общо новини по темата: 184
01.07.2024 »
30.06.2024 »
30.06.2024 »
30.06.2024 »
29.06.2024 »
29.06.2024 »
предишна страница [ 1/31 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Лято 2024
Бюджет 2024
50-ото Народно събрание
Местни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: