Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Николай Димитров: Ако видим Бойко Борисов и Кирил Петков да си говорят, това ще бъде правилен бял дим
Автор: Йоланда Пелова 21:14 / 28.10.2024Коментари (0)121
© Фокус
Поредният предсрочен вот не промени нищо, защото ние имаме още от същото. Разликата е, че имаме нов участник в парламента, който не е съвсем нов - Радостин Василев - с формация МЕЧ. Той даде и заявка за бъдещи преговори и какво ще очаква той като политически представител с другите партии от Народното събрание. Със сигурност ще бъде много любопитно Народно събрание, защото тези субекти, които влизат в голямата си част са коалиции. ИТН , ДПС-НН и “Възраждане" са партиите, които са идентични и хомогенни. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" социалният психолог доц. Николай Димитров.

Той изрази опасения, че ще виждаме много проблемни разговори и проблеми в постигането на съгласие. "Чува се, че е намерен този т. нар. равноотдалечен човек или еднакво приближен, който да може да бъде еднакво одобряван от повече от две партии за министър-председател, така, че да имаме редовно правителство. За мен служебните правителства досега се справят много добре. И няма проблем дали ще има служебно или редовно правителство" изтъкна доц. Николай Димитров.

Според социалния психолог Бойко Борисов е традиционно самоуверен и тази самоувереност има своето покритие, защото той е първа сила с убедителен резултат. "Бил е далеч по-притихнал и неуверен в себе си на предишни избори, когато други партии са били победители на изборите. Той си дава сметка, че неговият ден идва и той трябва да покаже от рано, че няма да е човек, от когото ще се очаква да бъде отстъпчив. Това е разбираемо и очаквано поведение от негова страна".

Той подчерта, че избирателната активност на тези избори не е чак толкова драстично по-висока, за да е обнадеждаваща и да се успокояваме от това. "Анализаторите пропускат нещо много важно - голяма част от тази малка избирателна активност идва от купения вот. А не от добросъвостното отиване до урните на редовите избиратели, тези, които са си дали сметка че трябва да участват в реалното взимане на решения за бъдещето на държавата им. Песимист съм по отношение на изборната активност и по-реалистично гледам на нея. Дайте си сметка колко акции се направиха и колко още е имало възможност да се направят, за да се “борим" с купения вот, да демонстрираме мишците на държавата в посока на контролирането на избирателите", отбеляза доц. Николай Димитров.

“Ако видим да си говорят Бойко Борисов и Кирил Петков това ще бъде един правилен бял дим, който ще се издигне над катедралата. Другият вариант, това, което предлагат малките партии - по-широка коалиция, ще има още повече проблеми при преговарянето и отстояването на интересите на малките партии. Когато по-големите политически субекти преговарят помежду си, те са склонни да мислят по-глоблано. Когато малките политически субекти преговарят, те се занимават с дребнотемие и не могат да видят голямата картина. Надявам се големите партии да заровят за известно време томахавките и да се появи един добър трети балансьор, който да влезе в едно възможно следващо правителство и да се опита да сплотява субектите на властта, така че да бъдат устойчиви като истинска коалиция, а не като сглобка или друго механично събиране на несъвместими части", подчерта социалният психохолог.

По думите му разделението в ДПС показа всевъзможни вероятни конспиративни теории. "И човек не може да достигне до оптимално ниво на истинност, за да разтълкува процесите, които протичат там. Видяхме, че може явно вече да се говори, че традиционните им избиратели започват да се впечатляват от кандидати, които имат по-различен профил от типичния на кандидат-депутатите на ДПС, с който те традиционно печелеха изборите в определени региони в България. Това е оздравяващ процес, защото  ДПС е много стара партия, която неизбежно трябваше да преживее един катарзис, както и БСП, преживя такъв катарзис".

Въпреки всичко това доц. Димитров добави, че не е оптимист, че ще имаме твърде дълго стабилно правителство. "Така, че съвсем скоро може да се наложи пак да ходим до урните. Надявам се този път политическите програми да бъдат по-добри и процесите и кампаниите да  бъдат далеч по-добри, за да привлекат хората да отидат до урните. И да си дадат сметка, че очакваното гражданско поведение е да се гласува, а не да се оставят нещата на самотек и на твърдите ядра на партиите, които нищо различно не предлагат. Твърде суетни и злопаметни са политиците ни и с твърде дълги езици понякога. Тази комбинация прави много трудно непосредственото преговаряне, след като са се обидили жестоко по време на предизборна кампании. Това ме кара да си мисля, че ще е ако не невъзможно, то ще бъде много трудно да заровят томахавките и да обмислят варианти за стабилно управление, независимо в какъв хоризонт, различен от няколко месеца", коментира още доц. Николай Димитров.

Още по темата: общо новини по темата: 770
28.10.2024 »
28.10.2024 »
28.10.2024 »
28.10.2024 »
28.10.2024 »
28.10.2024 »
предишна страница [ 1/129 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: