Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Дойде краят на бейбибума
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:05 / 10.01.2011Коментари (0)285
© Blagoevgrad24.bg
У нас се раждат все по-малко деца. През 2010 години са се родили 3 хиляди бебета по-малко в сравнение с 2009 г. У нас за бейбибум се говори от 2003 година. Тогава, след близо 13 години на отрицателен прираст на родените деца, България отбелязва скок на раждаемостта от 0.8 процента.

През 2003 година са родени над 67 хиляди деца. През следващата - 2004 година, бебетата са с 2500 повече. От тогава до 2009 г. тази тенденция се запазва. Всяка година у нас се раждат с по около 2000 деца повече от предходната. 2009 година е върхът на бейбибума  - тогава у нас се раждат 80 956 бебета. През изминалата година обаче картината коренно се променя. В ЕГН-тата на 78 451 българи пише, че са родени през 2010 г. - или с близо 3000 деца по-малко от 2009 г.

На какво се дължи краят на бейбибума?

Малина Георгиева работи като акушерка повече от 26 години. Наблюденията й са, че в последните години жените все по-трудно се решават да имат дете.

"Сега може би първо се разчита на това хората да имат някакво утвърждаване в работата си, да имат някакви материални постижения, да имат осигурено жилище и чак тогава да осигурят на своето детенце, наистина много добри условия", коментира Малина Георгиева.

Акушерката разказва, че в последно време жените масово раждат след 30. Като Катя. Тя е на 45 години и Виктор е второто й дете.

"Много пъти разсъждават младите хора - нямам добра работа, нямам условия, квартира, не мога да се доверя на съпруга си - много са причините. А вече тая възраст е зряла възраст - човек по съвсем друг начин разсъждава", каза родилката.

Специалистите са категорични, че има пряка връзка между по-малкия брой бебета през изминалата година и икономическата криза, която е все по-осезаема през последната година.

"Репродуктивното поведение, то е поведение на планиране - има различни фактори, които оказват такова въздействие. Разбира се, че това, което се случва около нас се взема предвид, когато човек има намерение да има семейство", каза Елица Димитрова, социолог БАН.

Като подкрепа на това твърдение е и фактът, че жените, които избират да раждат след 30 години, са предимно с висше образование, и с добро материално положение.

Какви са прогнозите за тази година?

За съжаление, според специалистите, тенденцията за намаляване на раждаемостта ще се запази и през тази година. Като основна причина за това те посочват последствията от кризата.


Източник: btv






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: