Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Дрогирани шофьори се измъкват, няма кой да ги изследва за съда
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:40 / 15.03.2011Коментари (0)213
Амфетамин е открит в кръвта на 24-годишния студент Мартин А., който в неделя сутринта мина с колата си "Алфа Ромео" през бариерата и се заби в стъклената врата на РВД на летище София.

Вчера сутринта той е бил освободен, след като преспа в ареста на Второ РПУ. Назначена е психиатрична експертиза на младия мъж. Мартин се е държал видимо неадекватно след катастрофата, уточниха от столичната полиция.

"У нас масово сядат зад волана шофьори, изпушили цигара-две марихуана или изпили хапче синтетична дрога. Това действа зле на координацията и реакциите на шофьорите и застрашава живота на всички участници в движението", обясняват експерти от МВР.

Дрогираните шофьори обаче имат максимален шанс да се отърват ненаказани, дори и ако бъдат спрени на пътя и проверени от КАТ. В такъв случай най-вероятно ще се окаже, че клиничната лаборатория, където се праща за анализ кръвната проба, няма апаратура и реактиви за изследването. Затова и в последните 10 г. в някои региони няма и един случай на заловен и осъден дрогиран водач.

В края на м. г. бе проведена полицейска операция в цялата страна за залавяне на дрогирани шофьори. Бяха използвани тестове Dreger Drug Check. За 3 дни в Силистра и Добрич заловиха по 4-ма надрусани водачи, във Варна и Плевен - по 3-ма, в Благоевград, Бургас, Пазарджик и Пловдив - по двама, а в Стара Загора и Кюстендил - по един.

В останалите области на страната няма открити дрогирани зад волана, сочи вътрешен доклад на директора на "Охранителна полиция" Милчо Енев до главния секретар на МВР Калин Георгиев.

Какво обаче става с кръвните проби на заловените? Тримата шофьори във Варненско останаха ненаказани, защото апаратурата в химическата лаборатория не работи и пробите не можеха да бъдат обработени. Въпреки че случаите са докладвани от разследващ полицай и районната прокуратура, те не стигат до съда.

Кръвните проби на дрогираните шофьори в Пазарджишко са взети в Спешния център в града. Пратени са за изследване в химическата лаборатория в МБАЛ - Пловдив. Оттам са препратени в токсико-химическата лаборатория на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, но отново се оказва, че не могат да бъдат обработени.

Кръвните анализи накрая са закарани в Националния институт по криминалистика и криминология в София. Въпреки че там пробите са изследвани, те нямат доказателствена стойност, защото институтът не е в списъка с оторизираните лаборатории. Той е определен с наредба №30 за реда за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на МПС. Автори на нормативния акт от 2001 г. са здравното, вътрешното и правосъдното министерство.

4 месеца след спецполицейската операция положението е същото.

"Апаратурата ни в токсико-химическата лаборатория е стара и не можем да извършваме изследвания за наркотици. Оборудването ни е от 1991 г., понякога сработва, но на него не може да се разчита.

За да го подменим, са ни нужни неколкостотин хиляди лева. Затова на практика през последните 2 г. не сме извършвали анализи за наличието на наркотици", обясни д-р Ивайло Въжаров, шеф на многопрофилната болница във Варна.

Освен варненската още 3 са оторизираните лаборатории в страната -в МБАЛ - Пловдив, в Спешната помощ в Плевен и в МБАЛ "Св. Ана" в София. На практика обаче доказателствата срещу дрогираните шофьори могат да бъдат изработени само в последната.

Друг проблем е, че надеждното доказване на опиати в кръвта е, когато пробата е взета до час след приемането на наркотика. В най-добрия случай след разкриването на дрогиран шофьор с полеви тест пътуването до най-близкия Спешен център и чакането на опашка за изследване отнемат 1,5 ч.

Ако се направи анализ на урината, дрогата може да се регистрира от 8 до 24 ч след приема, казват специалистите. Пробите от урина обаче не са доказателства, годни за съда, схпоред споменатата наредба №30.

Тромавата процедура в крайна сметка отказва пътните полицаи от усилията да докажат дрога в кръвта на водача, дори и да имат такива данни.

"Осъдителната присъда зависи от начина на установяване и събиране на доказателствата срещу дрогираните шофьори. За 10 г. в Разград няма нито едно такова образувано дело", обясни зам. окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров. Сходно е положението и в други региони на страната.

Има и друг проблем. "4-те оторизирани да правят експертизи за съда лаборатории не могат да поемат всички изследвания. Още в края на м.г. сме предложили промяна в наредба №30, за да може на повече места да се доказва с изследване употребата на алкохол и наркотици", обясни главен инспектор Антон Антонов от Пътна полиция.

Уредите разбират по слюнката само за 1-2 мин дали проверяваният шофьор е взел наркотици през последните часове. За да не хабят излишно струващите около 22 лв. еднократни тестери, пътните полицаи са преминали специален курс за разпознаване на водачи под влияние на упойващи вещества, обясняват от КАТ.

Те разбират дали шофьорът е дрогиран по външни признаци. Униформените гледат дали зениците са разширени или други физически белези. При всяко съмнение в състоянието на шофьора катаджиите първо го изпробват с дрегер, но ако той не отчете алкохол, шофьорът ще бъде проверен по слюнката му дали е взел наркотици.

"Ако еднократното изследване покаже, че човекът е надрусан, се попълва талон за медицинско изследване в 3 екземпляра. Самият тест се запечатва като доказателство в присъствие на разследващ полицай, изготвя се акт и се пише докладна записка. А заловеният дрогиран шофьор трябва до 1 час да отиде в медицинско заведение, което има право да вземе кръвна проба. Такива лаборатории има в повечето големи градове", разяснява инспектор Антонов.

В момента в отделите на КАТ в страната са останали 189 тестера за дрога, остналите близо 900 вече са използвани. До месец обаче се предвижда да бъдат купени поне още 1000 тестера.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: