Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Един американски професор започна битка за правата на незрящите студенти в България
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:18 / 08.06.2024Коментари (0)1078
Проф. Патрик Маккинли, бивш окръжен прокурор на Санта Барбара, обикаля университети в цяла Европа и преподава безплатно американско право. По време на престоя му тук се сблъсква с българската действителност и вижда как група незрящи студенти не могат да се движат свободно по тротоара, защото настилката е в окаяно състояние. 

Християн е завършил право и сега учи втори бакалавър - журналистика. Но държавата така и не му направила път към университета. "Държавата е сляпа по много проблеми, които нашето общество има. Май има някаква дупка, не знам. С бастуна не мога да го преценя, но има някакъв много голям луфт, ето. Не знам дали се вижда на камерите. Но това като го надигне леда зимата и става още по-гадно", разказва пред NOVA студентът в УНСС Християн Димитров.

Вече седма година всеки ден минава през тези плочки, за да отиде на лекции."Дори си хлопат. Може да се види колко са неравни, но това не ме спира по никакъв начин, защото човек трябва да се бори и това, което зависи от него да го прави, защото иначе животът ти става много гаден", убеден е Християн.

Преди месец пенсионираният окръжен прокурор на Санта Барбара Патрик Маккинли, се вози в автобус 280. "Видях трима ученици как едва ходят по тротоара. Тази гледка ме потресе и не ми даде мира. Дори когато се прибрах в Америка не можах да спя спокойно и постоянно ги мислех. Аз съм на 80, виждах тротоарите и даже на мен ми беше трудно да стигна до спирката без да падна", коментира проф. Маккинли. Той обяснява, че плочките се пълнят с вода. Затова проф. Маккинли решил да вземе нещата в свои ръце и подава сигнал към Столична Община.

"Не съм хроничен оплаквач. Не пиша писма, за да мрънкам. Мразя мрънкачи. Просто им снимах тротоара и ги помолих да направят нещо", казва той. Но от Столична община му отговорили, че нищо не могат да направят, тъй като не е подал пълен адрес.

Но това далеч не е единственото предизвикателство за Християн. Уредбата за оповестяване на спирките е намалена до минимум. Но Християн и за това е намерил решение. "Тук в Студентски град, има добри ориентири - повдигнати пешеходни пътеки, завои. Помагат ми и знам къде се намирам", разказва момчето.

Столична община отказа да застане пред камерата на NOVA по темата и изпраща писмен отговор. Твърдят, че ремонтират тротоари с компрометирани настилки в цяла София.

"Участъкът пред УНСС е планиран да бъде ремонтиран и ще бъде възложен този месец за изпълнение на ремонтни дейности. Очаква се тротоарът да бъде обновен до началото на новата учебна година", заявяват от общината.

А що се отнася за тротоара пред блок 55, където живеят студенти с увреждания: "Същият не е подаван като приоритетен обект от районната администрация, но ще бъде изпратен за разглеждане на възможността да бъде включен за изпълнение", казват от Столична община.

"Много съм щастлив, че нещо ще бъде направено. Аз дори не им знам имената на тези ученици, не съм им казвал "здравейте". Но вижте усмивката ми, направо ми оправихте деня", казва проф. Маккинли.

Според Християн фактът, че чужденец е трябвало да установи проблемите в страната ни, не е добра реклама. "Това, че някой не си върши работата, би трябвало да има някой тук, който да го установи", смята той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Местни избори 2023 г.
Лято 2024
Избор на нов български патриарх
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: