ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт: Сирена, които вместо да зреят, както се полага 50 дни, се пускат на пазара и могат да причинят хранително натравяне | ||||||
| ||||||
Проучването е на "Активни потребители" и се провежда за седми път. Тествани са 36 марки, които се продават на българския пазар. 15 от тях, или 42% от тестваните сирена, са били с водно съдържание до 60 на сто, твърди изследването. Което означава, че изпълняват изискванията по регламент. При останалите тествани марки обаче, общо 21 на брой, съдържанието на вода е било над 60%. Според наредбата, ако в един хранителен продукт водата е над 60%, но са спазени технологичните правила за производство, на етикета трябва да бъде написано, че това е “саламурено сирене с повишено водно съдържание". Но в конкретния случай на изследваните сирена такъв надпис на етикета не е имало. В семейството на Веска любимата вечеря е шопска салата. "Шопската салата, разбира се, синът ми много обича и аз съм длъжна да направя“, казва тя. А за шопската салата е нужно хубаво сирене. Веска се научила с годините да различава качествения продукт от некачествения. Но не винаги е оставала доволна след отваряне на опаковката. "Действително вече нямаш и избор, ти когато си го взел", посочва още Веска. На 500 километра на изток от магазина на Веска – в село Изворско, се намира мандрата на Златина. Оглежда крави и произвежда сирена от над 7 години. "По български стандарт – със стартерна култура и с мая“, споделя тя. Златина показва резултатите за водно съдържание на сиренето, които са около златния стандарт – 55%. "Ние го реализираме предимно на фермерския пазар във Варна.Търси се и се харесва“, посочва още тя На пазарите можем да попаднем и на друго. "Бързозрейките, това всъщност е жаргон на индустрията и означава сирена, които, вместо да зреят, както се полага към 45-50 дни, те се пускат на пазара обикновено след едва няколко дни“, разказва пред NOVA Сергей Иванов от "Активни потребители" Резултатът – по-високо съдържание на вода и по-малко мляко. Иванов разказва с какви здравословни проблеми можем да се сдобием след консумацията на такова сирене. "Хранително натравяне, освен това в тях се развиват и химически процеси, получават се токсични вещества“, казва още той. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Първи ноемврийски сняг заваля в Благоевград
09:11 / 11.11.2024
В Симитли спират водата за няколко дни
09:12 / 11.11.2024
15 сантиметра сняг натрупа в Осоговската планина
12:48 / 11.11.2024
Първи залп на оръдията за сняг в Банско за предстоящия зимен сезон
14:44 / 10.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: