Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт по квантова и космическа теоретична физика: България се опитва да се върне към космическото си минало
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:27 / 03.06.2024Коментари (0)853
©
В момента България се опитва да се върне към космическото си минало и да допринася за науката. Имаме изключително добри учени и техника. Това каза Виктория Тодорова – бакалавър по квантова и космическа теоретична физика, магистър по аерокосмическо инженерство и комуникации, системен инженер в "Ендуросат“, в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“.

През ХХ век България участва изключително активно в космическите изследвания, най-вече с разработката на сензори и детектори за космоса, както и ракети за изследване на атмосферата, които сме изстрелвали от площадка в Ахтопол. Оранжерията на руската международна космическа станция МИР също е българско изобретение, изброи Тодорова.

По думите й младите хора в България днес все повече започват да се интересуват от наука. Космическият клуб към Физическия факултет на Софийския университет и младите учени работят по създаването на първите прототипи на ракети, които ще бъдат изстрелвани отново от бази в България.

Активно се търси и следващия български астронавт. Конкурсът все още е отворен. "Очаква се следващата година да започне подготовката на българския астронавт. Кандидатът трябва да бъде добре подготвен физически и да има някакъв бекграунд в науката – познания по биология, инженерство, математика“, обясни Виктория Тодорова.

В практиката си тя се занимава със сателити и космически отломки. Космическите отломки най-често са от сателити, които вече не са операционни. "Официалният термин е "зомби“ сателити. Проблемът е, че те могат да се блъснат с друг сателит, като този сблъсък би предизвикал разпадането им на много фрагменти. В един момент космосът ни ще бъде пълен с отломки, които ще попречат на изстрелването на сателити и космически апарати. До момента сме наблюдавали само няколко сблъсъка между сателити, но два от тях са увеличили отломките с 60%. Симулации показват, че ако в момента спрем да изстрелваме сателити, космосът ще се затлачи до 100-200 години, защото сателитите, които вече са изстреляни, ще започнат да се сблъскват. Това ще ги фрагментира и парчетата от тях ще започнат да летят във всякакви посоки с непредвидими орбити и ще предизвикат лавинен ефект“, обясни младият учен.

По думите й в момента се изпращат изключително много сателити. С развитието на технологиите те стават все по-малки, а изстрелването им – все по-евтино благодарение на споделено пътуване.

В момента се работи много активно по възможни начини за връщане на космическия боклук на Земята. "Решението е да проектираме сателитите и мисиите си така, че да могат да орбитират до 20 години. В космоса не можем да си съберем боклука и трябва да предприемем мерки още преди да изпратим сателитите, те да се завръщат на Земята сами“, разказа експертът по космическо инженерство.

Виктория Тодорова разказа за черните дупки – космически обекти, които се формират при колапса на много масивни звезди в края на техния живот. Доказателства за съществуването им учените получават едва преди няколко години. "В момента все още нямаме достатъчно данни, за да кажем какво се крие вътре. Имаме информация за това какво е на хоризонта на черните дупки. Правят се модели и се изследва плазмата. Черните дупки изкривяват светлината по такъв начин, че можем да виждаме какво се намира зад тях. Освен че я изкривяват, те играят ролята на лупи и увеличават образите зад тях. Т.е. чрез черната дупка можем много по-ясно да видим по-далечни звезди и галактики, които се намират зад тях заради това гравитационно увеличение“, обясни тя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ЕВРО 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Матури 2024 г.
Лято 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: