Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт предупреди: Има риск България да остане без мляко
©
Търговските вериги слагат три пъти по-високи надценки, отколкото на аналогични вносни продукти. Това заявиха от Българската агрохранителна камара (БАхК).

"За да има храни, трябва да има хора, които са отдадени. С дълбока скръб съобщаваме, че почина изпълнителният директор на Говедовъдния съюз Михаил Михайлов, отдал 50 години на селекцията", съобщи председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

Бойкотът не е породен от производителите, а от потребителите, подчерта той.

"В Агрохранителната камара основната цел е да бъдат обединени противостоящи се от годините производители и преработватели", уточни Зоров и допълни, че е проведена среща с министъра на земеделието.

Загива ли млечното животновъдство

"От 14 млн. ферми са останали под 9 млн. Говорим за европейски мащаб за няколко години. Тази тенденция не е само в България, но и навън. Причината е, че хората в този сектор, особено в животновъдството, когато се работи 365 дни, не искат да получават по-малко от една чистачка в един офис. Това е унизително. Ние не воюваме с търговци, защото без тях не може, но да бъде справедлива схемата в разпределението на възнагражденията. Не може основният натиск да е върху суровинния сектор и той заради това той да намалява. След четири-пет години ще се блъскаме с това да няма мляко", каза Зоров пред Bulgaria ON AIR. 

Той определи ситуацията при плодовете и зеленчуците като трагична. 

"Оранжерийното производство почти го няма. За млякото това се очертава. Сега са останали последните мохикани от средни и по-големи ферми, които са навзели много кредити, няма как да се измъкнат и продължават да работят. Тези хора заслужават своето място достойно на масата. Законът за защита на конкуренцията трябва да бъде актуализиран и да създаде възможност на българското производство да не приключи до няколко години или до година. Няма по-добра храна от тази, която е създадена и консумирате на мястото, на което живеете", смята председателят на Асоциацията на млекопреработвателите.

Как да стимулираме родното производство

"Ако при един продукт сега надценката е 60-70%, ако стане 30% - се получава разлика от 30-40%. 10% да отидат за най-засегнатия, този който произвежда млякото, и 20% да отидат при потребителя с намаляване на цените. Ние сме единен европейски стандарт. Всеки трябва да стимулира родното производство в рамките на допустимостта. Купувайте българска храна, имаме качествени български храни, които трябва да останат на пазара ни", настоя Зоров.

Още по темата: общо новини по темата: 556
12.03.2025 »
11.03.2025 »
11.03.2025 »
11.03.2025 »
09.03.2025 »
09.03.2025 »
предишна страница [ 1/93 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Изтребител падна в Черно море край Шабла
Отношенията София-Скопие
Бойни спортове
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: