Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт с тревожни новини: Може да останем без бензин от 1 март
©
Има достатъчно количество горива по базите и бензиностанциите, няма проблем с доставките, затова няма причина да се иска дерогация за руския петрол заради конфликта в Близкия изток. Това каза председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев. 

"Иран е около 4% от световния добив на петрол и по-голямата част отива в Китай заради санкциите, наложени от САЩ. Тези количества могат да бъдат наваксани. И ОПЕК може да повиши производството, и Русия също, а и други държави. Въпросът е, ако Ормузкият пролив бъде затворен, тогава можем да очакваме по-сериозни сътресения на цените, тъй като оттам минава 30% от добива по света. Но много анализатори твърдят, че чисто военно, Иран не може да направи това“, обясни експертът. И допълни, че в момента никой няма интерес да се стигне до подобна ситуация.

Бенчев каза, че резултатът от изборите за президент в САЩ също ще бъде важен за пазара.

"Възможно е да останем без бензин от 1 март. В момента законодателството е такова, че ще ни бъде много трудно да доставим бензинови горива, смесени с биоетанол“, каза Бенчев. И допълни, че глобите за складовете и бензиностанциите, които предлагат чист бензин без биоетанол, са много високи.

Бенчев изрази надежда, че скоро ще можем да плащаме зареждането на гориво на бензиностанции с помощта на електронен портфейл.

Експертът посочи, че в бъдеще ще се върви към нови биогорива, като например хидрогенираните масла, но заради високите цени ще има нужда от подкрепата на държавата. Той поясни, че се продължава с изграждането на зарядни станции за електромобили. "Зеленият преход трябва да се случи, но на разумна цена. Затова трябва да има преходни горива, като пропан-бутан“, каза още Бенчев. И посочи, че ще се стараят потребителите да получават преходни горива, биогорива, рециклирани горива – от пластмаса или от използвани масла.

"Водим разговори и със Столична община, за да могат автомобилите с газови уредби да влизат в центъра в нискоемисионните зони“, подчерта още експертът ве ефира на NOVA NEWS.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Процедурата за избор на нов главен прокурор
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Зърнената сделка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: