Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт за ураганите "Милтън" и "Кърк": Има прогнози, че не е далеч времето, когато ще видим нещо подобно по европейската част на Черно море
Автор: Йоланда Пелова 19:19 / 10.10.2024Коментари (0)372
©
Имах участта през 2003-2005 г. докато бях в Щатите, във Флорида, да преживея 7 урагана, едни от най-силните - “Айвън" и “Катрина". Като мащаб на въздействие е нещо, което ние в България не можем да си го представим. И тук да дам сравнителен пример с “Милтън", който все още действа и щетите, и жертвите не са установени. Представете си половин България да бъде измита от вода, наводнена, вятър, бури. Морето е много страшно, то се отдръпва от брега и изведнъж идва с огромна сила, огромна маса вода и всичко по пътя бива разрушено. Огромни площи от порядъка на десетки хиляди километра наводнени и последици, които месеци и години след това не могат да се възстановят. Това каза експертът по "Климат и енергетика“ Георги Стефанов в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

"Обследвал съм последиците и причините как реагират организацията ЕМА, която е в Щатите, как реагират финансовите пазари и застрахователните агенции. Въздействието от измемението на климата води до това, че застраховките там станаха задължителни и много скъпи. Инструментът за бързо възстановяване, който работеше до неотдавна, вече не може да покрие огромните щети, които се изразяват в размер на стотици милиарди и по-колосални суми. Мащабите са голямата разлика", обърна внимание експертът.

Стефанов обясни, че ураганите се създават чрез естествените процеси, физиката в метеорологията, обмяната между топло и студено: "По-високите маси от океана с по-висока температура създават конверсии, инверсии, които взаимодействат бързо. Бързо изпарение на големи влажни маси, които се издигат на голяма височина и си взаимодействат със студените атмосферни слоеве. Заради въртенето на Земята се получава това спираловидно движение и окото на урагана, което е най-опустошителното. Добрата новина е, че в океана параметрите им са много високи, но приближавайки плитката част на сушата, обикновено намаляват. Това се случи и с “Милтън", той удари сушата с под 200 км/ч, паднаха категориите. До трета категория се водят тропически бури - ветрове от порядъка под 180 км, за нас звучи много, но там флората и фауната, населените места са се адаптирали да ги преживяват. Но когато преминат от категория тропическа буря в ураган, нещата стават драматични и трудно прогнозируеми. Няма човешка технология, която да устои на такава сила на природата  - 250-300 км/ч, че и по-голяма. В последните 2 десетилетия съвременното наблюдение от спътници от Космоса дават много повече информация. Но причините са повишените температури на атмосферата, което води до повишаване температурата на океаните, което води до повече изпарения и деконцентрация и по-голяма сила на тези урагани. Те в Азия са познати като тайфуни или циклони, но то е едно и също метеорологично явление", коментира още Георги Стефанов.

"В района на тропиците на Атлантическия океан, съобразно с морските течения в тази част на световния океан, говорим за Карабския басейн, имаме подходящите условия за тези урагани. Но тайфуните по същия начин се образуват в Индийския океан. Европа също не е изключена, въпрос е на концентрация, честота и сила. В района на Мексиканският залив има предпоставка в по-плитките води и по-топли, които се явяват като ускорител на ураганите. Никой не знае накъде точно ще тръгне ураганът, защото това зависи от физическите обстоятелства в коя дата се заражда. Сезонът на ураганите започва в началото на август и неговият пик е септември, октомври. В рамките на две седмици имахме два унищожителни урагана, но те удариха в различни точки сушата. Климатичните промени водят до засилване на силата и интензитета, това вече научно е доказано. Повишаването на температурата се дължи на човешката дейност и изгарянията на изкопаемите горива, които водят до такива последици, силата на природните катаклизми става все по-значителна", подчерта експертът.

"Ураганът “Кърк" се формира в Атлантическия океан и достига мащабите на стихия от 4-та категория, опасно явление. В последните години България е предпазена от това нещо. Ветровете са носител на цялата тази циклоналност, при нас основната посока на ветровете е Запад - Изток, но през зимата е Изток към Запад.  Не сме застраховани, че нещо такова няма да се случи. Има компютърни модели и прогнози, че и Черно море, което е затворено, вътрешно море, със сладка вода,  има сложна комбинация между физика и химия и климатични обстоятелства. Не е може би далеч времето, когато ще видим нещо подобно по европейската част на Черно море - Украйна, Молдова, България или Турция", уточни той.

По думите му е тъжно за българската реалност, че се сещаме за един проблем, когато той стане много очеваден и хиляди хора са засегнати от него. "Темата за сушата и пожарите замря в публичното пространство. Драмата за мен е, че тези стотици хиляди хора, които са на воден режим, с ниско качество на вода,  биват забравяни, когато нещата горе-долу се нормализират. Но проблемът им не е решен, той е с една цикличност и повтаряемост от десетилетия. Трябват постоянни политически, икономически приоритетни действия, за да преодолеем предизвикателството в целия аспект - от опазването на горите, до използването на полезните ресурси, до правилното управление, през адаптацията на климатичните промени. Проблемът е колосален, глобален и той касае препланиране на нашия модел на възприятия. Ние живеем в нов свят, в нови реалности и ако не действаме по правилния начин ще платим много висока цена", заключи Георги Стефанов.

Още по темата: общо новини по темата: 710
11.10.2024 Полярното сияние, на което станахме свидели, е резултат от нещо не много добро за нас
11.10.2024 Милиони във Флорида все още са без ток след урагана "Милтън"
11.10.2024 Близо 4,6 млн. лева са изплатени на стопаните за компенсиране на щетите от природни бедствия
11.10.2024 НИГГГ-БАН: Този път прогнозата се сбъдна! Много силна магнитна буря удари Земята!
11.10.2024 Климатолог: Опашката на урагана "Кърк" ще премине над България днес
10.10.2024 Уникално явление тази вечер в небето над България
предишна страница [ 1/119 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Почина Кирил Маричков
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Процедурата за избор на нов главен прокурор
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: